Meer hittedoden en extreme hittestress: 2023 was het jaar van weerextremen

International Symposium on Extreme Maritime Weather” by imo.un is licensed under CC BY 2.0

Miljoenen Europeanen zijn afgelopen jaar getroffen door extreme weersomstandigheden. Het weer was naast extreem, ook levensgevaarlijk: er vielen 63 doden door stormen, 44 door overstromingen en ook 44 door bosbranden. Dat staat in het jaarlijkse rapport van de Europese klimaatdienst Copernicus en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Ook de vele langdurige hittegolven hebben veel slachtoffers geëist. In de afgelopen twintig jaar is het aantal mensen dat – mede – door de hitte is omgekomen met zo’n 30 procent toegenomen, zo schrijven de klimaatwetenschappers.

“In 2023 was Europa getuige van de grootste bosbrand ooit gemeten, een van de natste jaren, ernstige hittegolven op zee en wijdverspreide verwoestende overstromingen”, zegt directeur van de klimaatdienst Carlo Buontempo. Hij wijst op de noodzaak om ons aan te passen aan deze weersextremen.

Niets doen is duurder

De totale kosten van weer- en klimaatgerelateerde verliezen worden geschat op 13,4 miljard euro. Ook daarom is het van groot belang om de uitstoot naar nul te brengen, zegt Celeste Saulo van de World Meteorological Organisation (WMO).