Huurverlaging vrije sector voor honderdduizenden in zicht

banknotes, euro, paper money
Photo by martaposemuckel on Pixabay

Een wetswijziging waardoor honderdduizenden huurders straks minder kunnen gaan betalen voor hun woning lijkt op steun te kunnen rekenen van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Van ruim 300.000 huurwoningen moet de huurprijs met gemiddeld 190 euro per maand omlaag. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil een groot deel van de huren in de vrije sector aan banden leggen. Woningzoekenden die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning of een koopwoning, zijn veroordeeld tot een huurhuis in de vrije sector. Door de enorme vraag naar woonruimte zijn de huren daar geëxplodeerd.

[…]

Het wetsvoorstel om daar iets tegen te doen, wordt deze week behandeld door de Tweede Kamer. Maandag is er acht uur voor uitgetrokken, woensdag wordt het debat afgerond. Het was alleen nog spannend of er een meerderheid was voor het plan. Een groot aantal partijen vreest dat de plannen van De Jonge de problemen voor huurders juist alleen maar groter maken.[…]

Net als bij sociale huurwoningen wil De Jonge ook een deel van de vrije sector aan strengere regels onderwerpen. Verhuurders kunnen dan niet meer vragen wat ze willen, zoals nu vaak het geval is. Via een puntenstelsel zal straks bepaald worden hoe hoog de huur maximaal mag zijn. Het gaat om huurhuizen die volgens het puntenstelsel niet meer dan ongeveer 1100 euro per maand mogen kosten. Verhuurders die te veel vragen riskeren een boete.