Het is steeds moeilijker om het beste energiecontract te vinden

meet, relationship, business
Photo by Peggy_Marco on Pixabay

Het is voor consumenten steeds lastiger te ontdekken waar je het voordeligste energiecontract krijgt. Er valt veel meer te kiezen en het aanbod is steeds minder transparant. Zelf verschillende opties uitpluizen op een bierviltje is er niet meer bij.

Tijdens de energiecrisis van nog maar ruim een jaar geleden waren vaste contracten amper beschikbaar. Ook meerjarencontracten kwamen pas weer in de lente van 2023 op de markt. Maar er is meer veranderd, ook ten opzichte van voor de oorlog in Oekraïne.

“Toen had je eigenlijk maar een paar keuzes. Een variabel contract met elk half jaar aangepaste prijzen of vaste contracten voor één, twee, drie of vijf jaar”, vertelt Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer. Inmiddels is het aanbod diverser. Energietarieven bij variabele contracten worden bijna maandelijks aangepast en er zijn meer soorten vaste contracten.

Ook zijn er dynamische contracten. Hierbij verandert de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag. Je kunt soms ook kiezen voor alleen schommelende prijzen voor stroom en vaste prijzen voor gas.