Glyfosaat, de goedkeuring van gif
Demissionair minister Piet Adema (Landbouw, CU) heeft begin oktober in het kabinet gepleit voor een verbod op de onkruidverdelger glyfosaat. Dat deed hij vanwege zorgen over een mogelijk verband met de ziekte van Parkinson. Zijn voorstel stuitte echter op verzet binnen de coalitie. Dat blijkt uit documenten die Zembla via een beroep op de Wet open overheid (Woo) verkreeg. Adema vond in de ministerraad minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) tegenover zich. Harbers vreesde voor ‘precedentwerking’ wanneer het advies van pesticideautoriteit Ctgb, die stelde dat glyfosaat veilig is, niet zou worden gevolgd. Zijn ambtenaren schreven dat als het Ctgb-advies zou worden genegeerd, daarmee ‘alle besluiten over wel of niet toelaten van stoffen’ in twijfel konden worden getrokken.
Uiteindelijk werd in de ministerraad besloten dat Nederland zich bij de Europese stemming over glyfosaat zou ‘onthouden’. Dat was ook het standpunt dat Adema publiekelijk verdedigde, iets wat hem op scherpe kritiek vanuit de Tweede Kamer kwam te staan, waar een meerderheid voor een verbod op glyfosaat was.
Demissionair minister Piet Adema (Landbouw) pleitte in oktober in het kabinet voor een verbod op de onkruidverdelger glyfosaat. Dit vanwege zorgen over een mogelijk verband met de ziekte van Parkinson. De coalitie steunde dit verbod niet. D66 vraagt nu om opheldering.
Uit documenten van tv-programma Zembla blijkt dat het voorstel van Adema op verzet stuitte bij het kabinet. Vooral demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) had bezwaren. Hij wilde volgens Zembla voor verlenging stemmen.
[…]
Gebruik glyfosaat werd vorig jaar met tien jaar verlengd
In november vorig jaar besloot de Europese Commissie dat het bestrijdingsmiddel tien jaar verlenging kreeg. Dat gebeurde na een stemming waar geen definitief ja of nee uit kwam. Er was veel twijfel bij de lidstaten. Nederland onthield zich toen van stemming, hoewel de Tweede Kamer wilde dat het tegen zou stemmen.