Er zijn er al miljoenen, maar klimaatvluchtelingen bestaan niet

Climate change = more climate refugees. -Melbourneclimatestrike IMG 5187 (48765007057)” by Takver from Australia is licensed under CC BY-SA 2.0 .

376 miljoen mensen hebben sinds 2008 huis en haard moeten verlaten door klimaatrampen, blijkt uit onderzoek. Vaak worden ze na zo’n ramp in hun eigen land opgevangen, maar dat zal in de toekomst mogelijk steeds vaker buiten de landsgrenzen gebeuren. Deze mensen hebben wel een probleem: asiel aanvragen vanwege het klimaat kan niet.

De Wereldbank voorspelt in 2050 mogelijk 216 miljoen klimaatvluchtelingen, het VN-klimaatpanel IPCC heeft het over 150 miljoen klimaatmigranten in dat jaar. Dat zou bijvoorbeeld komen door watertekorten, maar ook door stijging van de zeespiegel. Hoeveel klimaatvluchtelingen er precies zullen komen, is volstrekt onduidelijk. Dat het er steeds meer worden, lijkt een zekerheid.

Alleen, op papier bestaan klimaatmigranten niet: er is geen definitie voor deze vluchtelingen. Dat moet nodig veranderen, schrijven onderzoekers in een brief aan het Europees Parlement, want: “Door de groeiende impact van klimaatverandering worden sommige delen van de wereld minder bewoonbaar. En wordt het moeilijk om terug te keren.”