Dit is waarom we naar België moeten kijken om drinkwater te besparen

Stel je het volgende voor: je hebt zojuist 35 literflessen Spa blauw in de supermarkt gekocht en nu kieper je de een na de andere fles leeg in het toilet, tot er geen druppel meer over is. Bizar, inderdaad. Toch is dit wat vrijwel iedereen doet, want dagelijks spoelen we per persoon ruim 30 liter drinkwater door ons toilet. En dat kan echt anders, zeggen experts.

Dit artikel is afkomstig uit de Stentor. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Waanzin. Een ander woord kan waterexpert Johan Bel uit Hardenberg er niet voor verzinnen. “We hebben het schoonste drinkwater ter wereld, maar we gebruiken het vooral om de auto te wassen, de tuin te sproeien, de wasmachine te laten draaien en het toilet te spoelen. Het is ongelofelijk zonde dat we hiervoor schoon drinkwater gebruiken.”

Dus: wat als het lukt dagelijks fors minder drinkwater te gebruiken? “De technologische oplossingen zijn er”, zegt Bel. “We moeten ze alleen wel inzetten.” In dit verhaal lees je hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. “Zo ingewikkeld is het niet.”

[…]

Technologie als oplossing

Naast bewustwording zijn technologische oplossingen nodig. Dat komt volgens Bel in het kort neer op het volgende: “We moeten regenwater opvangen, filteren en microbiologisch zuiveren, om het vervolgens te gebruiken voor tuin, toilet, wasmachine en douche.”

Ook grijs water, dat is het afvalwater van onder meer een wasmachine of douche, kan na filtering hergebruikt worden. Op die manier is veel minder drinkwater nodig. “Het is allemaal geen rocketscience. Deze technieken bestaan al en hebben zich bewezen. Nu moeten we ze op grote schaal inzetten.”

[…]

België heeft in vergelijking met ons land veel minder grondwater en oppervlaktewater. Drinkwater is er schaars, de urgentie groot.

“Om die reden hebben de Belgen tien jaar geleden in het Bouwbesluit opgenomen dat er bij nieuw- en verbouw verplicht een aparte voorziening moet komen om regenwater op te vangen”, vertelt Bel. “Dit water moet gebruikt worden voor wc, wasmachine en buitenkraan. Dat levert een enorme besparing op. Het heeft in Vlaanderen gezorgd voor een reductie van 46 procent op het drinkwatergebruik in nieuwe gebouwen.”