Bouw waterstoffabrieken loopt vertraging op: ‘Iedereen wacht op elkaar’

© HyCC HyCC en BP gaan samen het grootste groene waterstofproject van Rotterdam ontwikkelen

Het ene na het andere groene waterstofproject wordt uitgesteld. Terwijl Nederland en Europa ambitieuze doelen hebben voor de productie van het duurzame gas, worden er nauwelijks fabrieken gebouwd. De meeste projecten worden op de lange baan geschoven.

Wie alleen de aankondigingen van grote energiebedrijven rond groene waterstof volgt, zou denken dat we straks met een overschot zitten. Shell, BP, Engie, Uniper, Eneco: allemaal kondigden ze Nederlandse megaprojecten aan die jaarlijks vele duizenden tonnen groene waterstof moeten opleveren.

Maar wie verder kijkt dan de aankondigingen, ziet dat er bijna nergens een paal in de grond gaat. Bedrijven zijn druk bezig met voorbereidingen, maar stellen hun investeringen steeds uit. Alleen Shell heeft daadwerkelijk al de portemonnee getrokken. Het bouwt inmiddels een waterstoffabriek van 200 megawatt in Rotterdam.

HyCC groene waterstofproject H2eron

Daarmee wordt de Holland Hydrogen I, zoals deze fabriek gaat heten, een van de grootste producenten van groene waterstof ter wereld. Maar de Shell-fabriek levert straks maar 5 procent van de hoeveelheid groene waterstof die is opgenomen in het kabinetsdoel voor 2030.

Er moeten dus nog veel meer van die gigafabrieken komen, anders loopt de verduurzaming van de industrie vertraging op. Bedrijven die producten als ammoniak, kunstmest en staal maken, zien waterstof namelijk als dé manier om in de komende decennia hun CO2-uitstoot naar nul te brengen.

[…]

Commercieel nog niet interessant

“Vanuit puur commercieel oogpunt is het nu nog te vroeg om een electrolyzer te bouwen”, zegt Gert Jan Kramer, hoogleraar Duurzame Energievoorziening aan de Universiteit Utrecht. Door het klimaatbeleid van de overheid wordt de groene waterstofmarkt alsnog opgetuigd, maar makkelijk gaat dat niet.

“Het zit nu eigenlijk vast omdat iedereen naar elkaar kijkt”, constateert industriespecialist Michèlle Prins van Natuur & Milieu. “Omdat alles van elkaar afhankelijk is, moet iedereen nu een stap extra doen.”

Waterstof in alle kleuren

  • Momenteel gebruiken raffinaderijen en fabrikanten van kunstmest en ammoniak al grijze waterstof. Dat wordt gemaakt met aardgas.
  • Als bij datzelfde proces de CO2-uitstoot wordt afgevangen en permanent wordt opgeslagen in een leeg gasveld onder de Noordzee, dan wordt dit blauwe waterstof genoemd.
  • Groene waterstof wordt met een heel ander proces gemaakt. Er is (duurzame) elektriciteit nodig, uit wind- of zonneparken.
  • In sommige landen wordt ook gesproken over de productie van paarse of roze waterstof: dat is groene waterstof, maar dan gemaakt met kernenergie.
  • Waterstof die onder de grond wordt gevonden, wordt witte waterstof genoemd. Vooralsnog gebeurt dit alleen in zeer kleine hoeveelheden.