Afgelopen jaar 695 corporatiewoningen opgeleverd in Rotterdam

crane, buildings, construction
Photo by PublicDomainPictures on Pixabay

De bouw van corporatiewoningen in Rotterdam ging afgelopen jaar harder dan in 2022. Afgerond zijn er 695 nieuwbouwhuizen in corporatiebezit opgeleverd, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2023. Een jaar eerder waren dat er nog 208. Gemeten over drie jaar komt het totaal uit op 982 nieuwbouwwoningen in corporatiebezit.

De cijfers van het CBS zijn voorlopig. Omdat het CBS op vijftallen afrondt, kan ook dat nog voor bijstellingen zorgen.

Uitbreiding voorraad in Rotterdam

De nieuwbouw van corporatiewoningen in de afgelopen drie jaar staat gelijk aan 0,70 procent van de hoeveelheid sociale huurhuizen aan het begin van 2021. Ter vergelijking: in heel Nederland bedroeg de nieuwbouw voor corporaties ruim 43.000 huizen: 1,9 procent van de startvoorraad.

Hier kwamen de afgelopen jaren de meeste corporatiewoningen erbij

Bron: CBS Flourish logoA Flourish map
Cijfers voor 2022 en 2023 zijn afgerond op vijftallen. In witte gemeenten zijn in alle onderzochte jaren minder dan vijf corporatiewoningen opgeleverd.

Dat het aantal nieuwe corporatiewoningen in heel Nederland tegenvalt, constateert ook koepelorganisatie Aedes van de sociale verhuurders. Het ministerie van Binnenlandse Zaken mikt op 30.000 nieuwe corporatiehuizen per jaar, maar ook vorig jaar bleef de teller maar op de helft daarvan steken. ‘Superteleurstellend’, zegt ook voorzitters Zeno Winkels van de Woonbond.