VN luiden noodklok: 2023 was warmste jaar ooit

Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN is de kans aannemelijk dat de grens van 1,5 graad vorig jaar gebroken is.

Afgelopen jaar was het warmste jaar ooit gemeten. Ook op het gebied van broeikasgasuitstoot, stijging van de zeespiegel en het smelten van de poolkappen zijn in 2023 records gebroken. Dat schrijft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties dinsdag in een alarmerend rapport. Volgens de WMO is de kans groot dat de limiet van 1,5 graad opwarming, als afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs, afgelopen jaar overschreden is.

[…]

Desondanks was 2023 uitzonderlijk heet, meldt de organisatie. „Op een gemiddelde dag was bijna een derde van de oceanen in de greep van een hittegolf, waardoor vitale ecosystemen en voedselsystemen werden geschaad. Tegen het einde van 2023 had meer dan 90 procent van de oceaan op enig moment te maken gehad met hittegolven”, schrijft de organisatie.

Een sprankje hoop

De temperatuurstijgingen hebben daarnaast effect op de voedselvoorziening van de wereldbevolking, op de economie en zorgt er volgens de WMO voor dat talloze mensen hun huis ontvluchten omdat hun leefomgeving niet langer leefbaar is. „Niet eerder waren we zo dichtbij – zij het op dit moment op tijdelijke basis – de limiet van 1,5 graad van het Klimaatakkoord van Parijs”, zegt WMO-secretaris-generaal Celeste Saulo in een persverklaring. „De WMO luidt de noodklok.”

De organisatie schrijft dat de gletsjers in 2023 het meeste ijs verloren sinds in 1950 werd begonnen met metingen, en dat de omvang van het zee-ijs van Antarctica het kleinste ooit is. Het feit dat vorig jaar 50 procent meer hernieuwbare energie werd opgewekt, noemt de WMO „een sprankje hoop”.