Verpleeghuizen Rotterdam raken vol: geen plek voor meeste nieuwe zorgbehoevende ouderen

Older couple and doctor with Health care text” by wuestenigel is licensed under CC BY 2.0

Het aantal ouderen in Rotterdam dat is aangewezen op verpleeghuiszorg groeit de komende vijftien jaar van 4720 naar 7150. Die kunnen niet allemaal in een verpleeghuis terecht: zo’n 1540 ouderen krijgen in 2040 verpleeghuiszorg buiten het verpleeghuis, blijkt uit nieuw onderzoek van ABF Research, een bureau dat gespecialiseerd is in bevolkings- en woningmarktprognoses.

Zolang het beleid is dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, en verpleeghuizen maar zeer beperkt kunnen groeien, moet Nederland zich opmaken voor ‘een omslag in de ouderenzorg’, concludeert Judith Willems, een van de auteurs van deze zogenoemde Fortuna-prognose. „Ouderen zijn niet per se slechter af als ze niet in een verpleeghuis terecht kunnen, maar de groei van de zorg buiten het verpleeghuis moet wel voortvarend worden opgepakt.”

Extra verpleeghuisplekken in Rotterdam

Tussen nu en 2040 komen er in Rotterdam wel verpleeghuisplekken bij — 890, voorziet ABF — maar niet genoeg om de groei van het aantal zorgbehoevende ouderen op te vangen. Dat betekent dat er voor 1540 ouderen zogenoemde ‘extramurale zorg’, buiten de muren van het verpleeghuis, moet worden georganiseerd.

[…]

Eén op vijf straks 65-plus

De vergrijzing is uiteraard ook buiten de verpleegzorg te merken: hoe ouder, hoe groter de kans dat iemand minder goed ter been is en een aangepaste woning nodig heeft. Alles bij elkaar telt Rotterdam over vijftien jaar zo’n 145.060 inwoners van 65 jaar en ouder, blijkt uit de meest recente prognose van het RIVM. Daarmee is één op de vijf mensen in deze gemeente straks een 65-plusser.