TU Delft kreeg afgelopen jaren geld van industrie voor onderzoek naar olie en gas

TU Delfts iWEB Pavilion” by Inhabitat is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De Technische Universiteit Delft heeft de afgelopen jaren geld gekregen van bedrijven uit de fossiele industrie, ook om onderzoek te doen naar olie- en gaswinning. Dat blijkt uit documenten opgevraagd door NU.nl. “De meerwaarde voor de maatschappij en die voor de industrie worden door elkaar gehaald.”

Het gaat specifiek om de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. NU.nl vroeg documenten op bij de TU Delft via de Wet Open Overheid (WOO). Bijna een jaar later heeft de universiteit dat verzoek ingewilligd. Het is voor het eerst dat de TU Delft de financiering van contractonderzoek door dit soort bedrijven in kaart heeft gebracht. Contractonderzoek is onderzoek in opdracht van derde partijen, die daar ook voor betalen.

Een overzicht laat zien dat fossiele bedrijven financiële bijdragen leveren aan veertig onderzoeksprojecten binnen de faculteit sinds 2018. Het gaat onder andere om Shell, Chevron, RWE, NAM, Total, Equinor en BP. De bijdragen per project beginnen bij 10.000 euro en lopen op tot boven de miljoen euro.

[…]

Universiteiten zijn maar weinig transparant

“Universiteiten zeggen vaak een positieve bijdrage te willen leveren aan de maatschappij”, zegt Aaron Pereira van onderzoeksbureau Solid Sustainability. “Maar het lijkt erop dat de meerwaarde voor de maatschappij en die voor de industrie door elkaar worden gehaald.”

Pereira onderzoekt voor het project Mapping Fossil Ties de relaties tussen dit soort bedrijven en alle universiteiten in Nederland. Volgens hem is het een moeizaam proces om transparantie te krijgen. “Universiteiten hebben die banden tot nu toe niet goed bijgehouden of zien het openbaar maken ervan niet als prioriteit”, legt Pereira uit.

Naast het contractonderzoek is de fossiele industrie ook op andere manieren aanwezig op de universiteit, weet Pereira. De bedrijven financieren leerstoelen, sponsoren studentenactiviteiten en medewerkers komen er gastcolleges geven.