Shell stelt voor het eerst doelen voor 2030 voor de uitstoot van klanten: tot 20 procent lager

Shell Tanker Headed for Trouble” by Phil’s 1stPix is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Shell heeft voor het eerst doelen gesteld voor de reductie van CO2-uitstoot voor zogenoemde scope 3-emissies van zijn klanten. Die moeten in 2030 15 tot 20 procent lager liggen.

Scope 3 staat voor de uitstoot van CO2 door klanten die producten van Shell gebruiken, zoals benzine en kerosine. Deze uitstoot bepaalt ruim 90 procent van alle emissies van het energieconcern.

Tot nu toe wilde Shell geen harde doelen stellen voor 2030 voor dit onderdeel, omdat het concern zegt zich niet verantwoordelijk te voelen voor de uitstoot van klanten. Dat Shell nu toch met een streefcijfer komt (het concern spreekt officieel van een ‘ambitie’), houdt mogelijk verband met het naderende hoger beroep in de klimaatzaak die is aangespannen door Milieudefensie. Deze dient in april.

Milieudefensie dwong via de rechter af dat Shell zijn emissies met 45 procent moet verlagen tot 2030. De uitspraak had echter betrekking op de uitstoot die het concern zelf veroorzaakt (de zogenoemde scope 1). Het bedrijf moest zich van de rechter wel maximaal inspannen om ook de overige emissies te verlagen. Shell zegt dat het zijn eigen emissies en die van toeleveranciers tot 2030 wil verlagen met de helft.