Schrijver Tom Lanoye krijgt Prijs der Nederlandse Letteren

Tom Lanoye 2022- Arthur Los, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Taalkunstenaar, podiumdier en geëngageerd querulant Tom Lanoye krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren, die eens in de drie jaar aan een Nederlands of Vlaams auteur wordt uitgereikt.

Tom Lanoye ontvangt dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren, de driejaarlijkse oeuvreprijs voor een literair auteur. De 65-jarige Vlaamse dichter, romancier en toneelschrijver werkt inmiddels vier decennia aan een oeuvre dat uiteenloopt van autobiografie tot Shakespeare-bewerkingen. Hij ontvangt de prijs, een bedrag van 60.000 euro, in het najaar uit handen van de Belgische koning Filip.

„Tom Lanoye gebruikt de theatraliteit van literatuur in al haar gedaantes om zich uit te spreken over de echte wereld”, aldus juryvoorzitter Yra van Dijk. „Het is deze barokke, taalvirtuoze maar niet minder serieuze invulling van literair engagement die wij graag bekronen.”

Het prestige van de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren is vergelijkbaar met dat van de jaarlijkse P.C. Hooft-prijs, maar in tegenstelling tot die onderscheiding ook open voor Vlaamse auteurs. Lanoye (1958), taalkunstenaar, podiumdier en geëngageerd querulant, ontving al talloze onderscheidingen. Voor zijn bijdrage aan de taal kreeg hij in 2007 als eerste Belg de Gouden Ganzenveer, in 2013 werd hij een van de weinige Vlamingen die ooit de Constantijn Huygens-prijs toegekend werd voor zijn literaire werk en ook is hij gelauwerd voor zijn gesproken poëzie en toneelteksten. Door de Franse overheid werd hij geridderd tot Chevalier des Arts et des Lettres.