Schiphol hield rapport over krimp luchthaven tegen onder druk van KLM

airport, terminal, schiphol
Photo by hpgruesen on Pixabay

KLM heeft Schiphol dwingend verzocht om een rapport over de krimp van de luchthaven niet te publiceren, bevestigen bronnen na berichtgeving van de Volkskrant. De resultaten van het onderzoek zouden namelijk grote gevolgen hebben voor het verdienmodel van KLM.

Het (demissionaire) kabinet wil al sinds juni 2022 dat Schiphol structureel gaat krimpen vanwege geluidshinder voor omwonenden. Het aantal vluchtbewegingen per jaar moet met 10 procent omlaag. Momenteel gaan er 500.000 vluchten per jaar van en naar de luchthaven. Die krimp zou in november moeten beginnen.

Het plan stuit al anderhalf jaar op veel protest. Zo werd het besluit vorig jaar een jaar uitgesteld vanwege druk vanuit de Verenigde Staten en Canada. De krimp zou namelijk ook veel invloed hebben op luchtvaartmaatschappijen uit andere landen.

Om het plan goed rond te krijgen, vroegen Schiphol en KLM een bureau in Delft om alternatieven voor de krimp te onderzoeken. Uit het rapport dat uit dat onderzoek voortkwam, bleek dat een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zou zijn. Maar die hogere vliegtaks kan nadelig uitpakken voor het verdienmodel van Schiphol.