Over de beschikbaarheid van ongezonde voeding zoals lege calorieen

Foto door Mohamed Hassan form PxHere

[…]

Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam is het voedselaanbod het grootste probleem: “80 procent van alle producten in de supermarkt zijn bewerkt. Je heb 20 meter aan zakken chips, koek, snoep, toetjes, enzovoorts. Die producten zijn goedkoop en vaak in de aanbieding. Plus: veel van die dingen zijn makkelijk klaar te maken. En lekker. Ons dagelijkse dieet bestaat tegenwoordig voor 50 tot 70 procent uit bewerkt voedsel. Zo komen we steeds minder toe aan gezond eten.”

De appel of de appelflap

Ook Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit, noemt nadrukkelijk de beschikbaarheid van ongezonde producten als probleem. “De helft van de bevolking in Nederland is te zwaar. Dat komt door ons voedingspatroon, in combinatie met te weinig beweging. Stress en slecht slapen spelen ook vaak een rol. We kiezen vaak voor gemak, voor veel calorieën die we snel naar binnen werken. We worden er overal en altijd aan blootgesteld. En dan ga je er ook aan toegeven. Pak je de appel of de appelflap als je trek hebt?”

Om het tij te keren is volgens Kampman een interventie van de politiek noodzakelijk. “Als we de beschikbaarheid kunnen veranderen, zoals met roken is gebeurd, dan kan er iets veranderen. Zorg dat de lekkere, maar gezonde alternatieven zichtbaar en beschikbaar zijn.”

En, zegt ze, je kunt nog altijd zelf zorgen voor een gezond eetpatroon: “Als je eet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingcentrum krijg je niet zo veel van die bewerkte voedingsmiddelen binnen.”

Ook Seidell zegt dat het bewerkte en ongezonde voedsel ‘minder zichtbaar en minder dominant’ moet worden in het aanbod. “Fabrikanten zullen dat geen aantrekkelijke maatregel vinden, dus moet je naar de overheid kijken om hier iets aan te doen.”