Ook Vattenfall lanceert dynamisch contract met schommelende prijzen

Arild Vågen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Na enkele kleinere energieleveranciers en Eneco start ook Vattenfall met een dynamisch energiecontract. Hierbij schommelen prijzen per uur en kunnen klanten besparen door de elektrische auto op te laden of de wasmachine aan te zetten als de prijs laag is.

In 2022, toen energieprijzen de lucht in schoten, kwam het dynamisch energiecontract op. Bij aanbieders als de ANWB, Tibber en Frank Energie konden mensen kiezen voor schommelende prijzen. Ideaal voor mensen die hun verbruik kunnen sturen naar handige momenten op de dag, wanneer prijzen laag zijn. Begin dit jaar maakten al ongeveer 260.000 mensen dagelijks een sport van energie verbruiken als die goedkoop is.

Nu komt ook Vattenfall met een dynamisch contract: Vattenfall FlexPrijs. Hierbij krijgen klanten op hun app de prijzen voor de volgende dag te zien. Prijzen van stroom variëren per uur, prijzen van gas variëren per dag. Zo zie je dus op welk moment het loont om de auto op te laden of de wasmachine aan te zetten.

“En je maakt gebruik van momenten waarop er veel zonne- of windenergie wordt opgewekt”, zegt Vattenfall-directeur Jolanda Bakker. Zij waarschuwt wel dat het flexibele contract niet voor iedereen geschikt is. “Als inkoopprijzen stijgen, bijvoorbeeld door een strenge winter, dan voel je dat direct in je portemonnee.”

Het contract is af te sluiten voor consumenten en kleinere bedrijven met een slimme meter, maar wel alleen als ze geen zonnepanelen hebben. Mogelijk komt het later ook beschikbaar voor klanten met zonnepanelen.