Nog 2 dagen: subsidiepot voor energiesteun aan kwetsbare huishoudens bijna leeg, fonds sluit spoedig

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Sinds 22 januari konden mensen die in de knel kwamen met hun energierekening een aanvraag doen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Halverwege februari werd het beschikbare bedrag al met 24 miljoen euro opgehoogd tot 84 miljoen euro.

Demissionair minister Carola Schouten (Armoedebestrijding, ChristenUnie) heeft dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten dat het bedrag in het Tijdelijk Noodfonds Energie daarna waarschijnlijk is vergeven. Het kabinet stelt geen extra geld meer beschikbaar.

Sinds 22 januari konden mensen met een laag inkomen in verhouding met hun energierekening een aanvraag doen bij het energienoodfonds. In de eerste drie weken kwamen al ruim 85.000 aanvragen binnen, waarop het kabinet medio februari samen met bijdragende energiebedrijven besloot om het beschikbare bedrag met 24 miljoen euro op te hogen tot 84 miljoen euro. Sindsdien vroegen nog eens zo’n 72.000 mensen om steun.

[…]

Volgens Schouten laat het hoge aantal aanvragen van de afgelopen maanden zien dat de energierekening „voor veel huishoudens nog steeds zwaar drukt op hun uitgaven”. De definitieve sluitingsdatum van het noodfonds hangt af van het aantal aanvragen en beschikbare budget. Als het geld na vrijdag nog niet op is, kan het Noodfonds besluiten om ook komende week nog aanvragen in behandeling te nemen.