Nederlanders houden iets meer geld over door hogere inkomens

money, savings, finance
Photo by Tumisu on Pixabay

Nederlanders houden iets meer geld over door hogere inkomens

Nederlanders hadden vorig jaar 1,4 procent meer te besteden dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat de inkomens met gemiddeld bijna 8 procent waren gestegen.

Het gaat om het reëel beschikbaar inkomen: het bedrag dat huishoudens overhouden na correctie voor inflatie en na aftrek van belastingen. Nederlanders hadden gemiddeld dus iets meer geld om vrij te besteden of opzij te leggen, meldt statistiekbureau CBS. Tegelijkertijd zegt de 1,4 procent nog weinig over de verdeling van de loonontwikkeling per type huishouden.

De belangrijkste oorzaak van de grotere financiële ruimte zijn de loonstijgingen. Werknemers en zzp’ers zagen hun inkomens vorig jaar met gemiddeld 7,7 procent stijgen. Cao-lonen gingen met 6 procent omhoog. Ook groeide het aantal banen van werknemers met 1,3 procent.

Verder ging er vorig jaar meer geld naar uitkeringen: 11,6 procent meer dan in 2022. Uitkeringen zijn namelijk gekoppeld aan het minimumloon. Dat bedrag ging vorig jaar flink omhoog. In januari 2023 steeg het minimumloon met 10 procent en op 1 juli nog eens met ruim 3 procent.

Na jaren weer deflatie? Het is maar net hoe je ernaar kijkt

Na twee jaar van ongewoon hoge prijsstijgingen daalde de inflatie in oktober tot onder het nulpunt. Dat komt mede door een nieuwe rekenmethode.

Het leven wordt weer goedkoper. Althans, dat constateren de rekenmeesters van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

[…]

En zelfs al houdt die daling aan, dan nog is de vraag of dat bericht iets verandert aan de gevoelsinflatie bij de burger. Het lijkt namelijk onwaarschijnlijk dat de prijs van een mand boodschappen de komende jaren weer het niveau bereikt van voor de coronapandemie, die hevige prijsschommelingen met zich meebracht. Vergeleken met oktober 2019 zijn levensmiddelen nu ruim een vijfde duurder.

[…]

Wie de cijfers van voor juni opschoont voor de nieuwe methode, komt tot een ander inzicht, blijkt uit berekeningen van Wim Suyker, gepensioneerd hoofdeconoom bij het Centraal Planbureau. In een bericht op X (voorheen Twitter) merkt hij op dat de prijzen van energie tussen oktober 2022 en oktober 2023 in dat geval niet zijn gedaald met 40 procent, maar juist met 2,5 procent stegen. Het algehele inflatiecijfer zou dan niet negatief zijn geweest, maar zijn uitgekomen op 5,3 procent. Nog steeds is dat een daling ten opzichte van de 7 procent van september, maar het cijfer ligt wel ruimschoots boven de nul.

Onderstaand de brief die -mede-ondertekend door tig medebewoners- Anita in december 2023 verstuurde aan Havensteder. De respons van de corporatie was standaard en toonde geen diepgang.