WEEK ZONDER VLEES: Met de vegetarische gehaktbal die smaakt als die van oma, komen we verder

gm food, banana, chourico
Photo by stevepb on Pixabay

Volgende week begint de Nationale Week zonder vlees & zuivel. Dat is niet zomaar een ludieke actie, maar noodzakelijk voor een duurzame toekomst. Maar een culturele strijd is het ook nog steeds: maar die bloedige kant moet er vanaf.

Vlees maakt veel emotie los, zowel bij de hartstochtelijke consumenten ervan als bij tegenstanders die er de oorzaak van veel onheil in zien. Die tegenstanders vinden dat het zo snel mogelijk minder moet met de vleesconsumptie om ons voedselsysteem te verduurzamen. Daarmee lossen we het stikstofprobleem op en redden we het milieu. In Nederland is de gehaktbal inmiddels uitgegroeid tot het symbool van behoud van de Nederlandse identiteit en culturele waardes.

Die polarisatie tussen voor en tegenstanders van vlees is jammer en onnodig. Als we de vernieuwing van ons voedselsysteem omarmen, hebben we binnenkort een betere, goedkopere en gezondere gehaktbal die net zo lekker is als die van oma, gemaakt van vlees.

Wereldwijd zien we een enorme innovatiekracht in kenniscentra en agro-industrie die zich richten op de ontwikkeling van plantaardige en andere bronnen van proteïnen. Ook in Nederland is deze trend zichtbaar. Discussies over de toekomst van onze landbouw en leefomgeving, en daarbij passende economische modellen, wijzen in de richting van innovatieve sectoren met de meest toegevoegde waarde en een afname van de meer traditionele, arbeidsintensieve industrieën. Maar Nederland is wat verduurzaming van de landbouwsector internationaal nog geen koploper, zoals Denemarken en Zwitserland dat inmiddels wel zijn.

Bart de Steenhuijsen Piters is onderzoeker internationale voedselsystemen bij Wageningen University & Research.