Leefbare wijken: ‘Onorthodoxe maatregelen nodig’
De komst van kwetsbare mensen naar achterstandswijken moet worden afgeremd. Werklozen en asielzoekers moeten voortaan in de betere buurten worden gehuisvest.
Twaalf directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) betogen in een opiniestuk op deze site dat voortzetting van het huidige vestigingsbeleid ‘dweilen met de kraan open is’. Zij waarschuwen voor de problemen als de huisvesting van asielzoekers en werkloze woningzoekenden telkens in hun buurten wordt opgelost.
‘We hebben onorthodoxe maatregelen nodig’, schrijven de NPLV-directeuren, onder wie oud-politici Arie Slob, Marco Pastors en Ron Meyer. ‘Verdeel naar draagkracht.’ Ze pleiten in hun gebieden voor ‘voorrang aan huishoudens die werken’. Ofwel aan ‘woningzoekenden die geen extra aandacht van buren of overheden vragen’.
In de twintig achterstandswijken met een nationaal programma wordt volgens de NPVL-directeuren ‘hard gewerkt om ongelijkheid te bestrijden’. De inspanningen worden volgens de programmadirecteuren ‘teniet gedaan’ als mensen thuiskomen in een omgeving met overlast en onveiligheid. ‘Het is dweilen met de kraan open’, schrijven zij. ‘De stapeling van problemen in onze wijken bedreigt de effectiviteit van onze aanpak. Er is meer perspectief nodig.’
Verdeling onevenredig
De oproep wordt onderschreven door de directeuren uit Den Haag Zuidwest, Rotterdam-Zuid, Amsterdam Nieuw-West, Leeuwarden Oost, Heerlen Noord, Lelystad Oost, Zaanstad Oost, Tilburg Noordwest, Vlaardingen West en Breda-Noord. Ze willen dat er bij de verdeling van kwetsbare groepen, net als bij de spreidingswet, meer naar draagkracht gekeken wordt. Ook binnen de stad. Juist betere buurten zouden dus een steuntje bij moeten dragen bij de huisvesting van mensen die het moeilijk hebben.
[…] De directeuren pleiten er daarom voor ‘slim te sturen’ op wachtlijsten van corporaties en bij particuliere verhuurders mee te kijken.
Een delegatie van burgemeesters van de in totaal twintig NPLV-gebieden spreekt volgende week met Tweede Kamerleden over de problemen.
FRAGMENT Opiniestuk van het NPLV: stop de stapeling van problemen in achterstandswijken
[…] Onlangs is de spreidingswet aangenomen. Dit is een voorbeeld van een wet die de verdeling van kwetsbare groepen naar draagkracht laat plaatsvinden. In dit geval door in de toerekening naar gemeenten rekening te houden met gemiddeld inkomen van de inwoners; hoe hoger het inkomen, hoe meer asielzoekers. De logica achter deze wet wordt door veel gemeenten en woningcorporaties gesteund.
Onze wijken kennen de laagste inkomens. Wij vragen deze logica daarom ook binnen onze gemeentes door te trekken. Niet alleen voor asielzoekers, maar voor álle (kwetsbare) groepen, tot en met de reguliere woningzoekenden. Verdeel naar draagkracht, geef voorrang aan huishoudens die werken, aan politieagenten, verpleegkundigen en onderwijzers. Dat kan door slimme sturing op wachtlijsten van corporaties, door prestatieafspraken van gemeenten met corporaties, en zeker in geval van particuliere verhuurders door toepassing van de ‘Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek’.
Onze oproep aan alle partijen in Den Haag is om de stapeling te doorbreken in de NPLV-gebieden. Doorbreek de te grote concentratie van mensen die aan het overleven zijn in plaats van aan het leven. En biedt perspectief: verruim de mogelijkheden bij het toewijzen van woningen. Werk ook aan een goede clustering van wonen en begeleiding bij de huisvesting van kwetsbaren en maak begeleid wonen afdwingbaar waar nodig. [….]