Kabinet geeft de Kamer haar zin en stemt in Brussel tegen Timmermans’ natuurherstelwet

Nederland stemt volgende maand in Brussel onverwacht tegen de Europese natuurherstelwet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans. Het demissionaire kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer.

De verordening passeerde onlangs al het Europees Parlement, maar de 27 lidstaten moeten ’m volgende maand tijdens een ministerraad in Brussel nog goedkeuren als laatste stap in het wetgevingsproces.

In de praktijk maakt de Nederlandse tegenstem waarschijnlijk niet uit want de meeste EU-landen zijn voor. Volgens de verordening, waaraan door Timmermans jaren is gewerkt voordat hij terugkeerde naar Nederland, moeten alle lidstaten zich inspannen om voor 2030 minstens 30 procent van de bedreigde gebieden te herstellen, en voor 2050 90 procent. Elke zes jaar rapporteren de landen over de status van de habitats. Dat wordt voor veel landen al een hele kluif, maar voor Nederland wacht een nog grotere uitdaging: in de EU is gemiddeld 80 procent van de natuurgebieden er slecht aan toe, in Nederland ligt dat percentage op bijna 90 procent.