Jongeren vinden zichzelf niet zo klimaatbewust, ouderen geven zichzelf een 7

Schiphol Tails” by caribb is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Jongeren geven zichzelf een magere voldoende als ze hun levensstijl moeten beoordelen op klimaatbewustzijn. Dat komt onder meer doordat ze het vaakst met het vliegtuig reizen. Ouderen doen dat een stuk minder. Die groep geeft zichzelf een 7.

Nederlandse jongeren tussen de 18 en 25 jaar geven zichzelf gemiddeld een 6,2 als ze moeten beoordelen hoe klimaatbewust ze zijn, meldt statistiekbureau CBS woensdag op basis van eigen onderzoek.

Hoe ouder mensen worden, hoe hoger dat cijfer wordt. Erg ver liggen de cijfers niet uit elkaar: bij de groep met de hoogste leeftijd zag het CBS een gemiddelde van 7. Gemiddeld geven Nederlanders zichzelf een 6,7.

Jongeren gedragen zich ook minder klimaatbewust: ze gaan vaker met het vliegtuig op vakantie dan oudere mensen. 61 procent van de jongeren zei minstens één keer te hebben gevlogen in de afgelopen twaalf maanden. Na deze groep vliegen 25- tot 35-jarigen relatief het vaakst. Onder de 75-plussers heeft maar 14 procent in het afgelopen jaar gevlogen.

“We hebben hier gefocust op vliegen”, vertelt CBS-onderzoeker Tanja Traag. “Als je kijkt naar bijvoorbeeld een vegetarische levensstijl, kiezen jongeren daar weer vaker voor.” Uit onderzoek blijkt dat 7,5 procent van de mensen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar een vegetarisch of veganistisch dieet volgt. Dat percentage wordt steeds kleiner naarmate de leeftijd stijgt.