Internationale Vrouwendag: HET JURYRAPPORT: DE VERDRONGEN AUTEUR

women's day, women, mother
Photo by LJNovaScotia on Pixabay

Onder de 73 laureaten van de P.C. Hooft-prijs bevinden zich 60 mannen en 13 vrouwen. Een onafhankelijke jury bestaande uit Karin Amatmoekrim, Jacqueline Bel, Yra van Dijk, Jos Joosten en Mathijs Sanders stelde een overzicht samen van 33 vrouwelijke auteurs die deze prestigieuze prijs wel verdiend, maar niet ontvangen hebben. Lees hier het juryrapport.

Is het mogelijk de geschiedenis te corrigeren? Om eeuwen van uitsluiting recht te zetten, om te herinneren wat er vergeten is, te gaan zien wat er ongezien bleef? Waarschijnlijk niet. We kunnen in ieder geval niet veranderen wat er is gebeurd, maar we kunnen wel eren wie ere toekomt. 

Dat is in de geschiedenis van de P.C. Hooft-prijs helaas niet altijd gebeurd. Onder de 73 P.C. Hooft-prijslaureaten bevinden zich 60 mannen en 13 vrouwen. Deze jury kreeg de opdracht om een lijst samen te stellen met vrouwen die de P.C. Hooft-prijs hadden kunnen ontvangen, en vijf namen er speciaal uit te lichten. Voorwaarde was dat ze al overleden moesten zijn: levende schrijvers kunnen de prijs immers nog krijgen.

Reguliere juryrapporten noemen vaak de ‘eer’ of het ‘genoegen’ van de jury om een keuze te mogen maken uit zoveel inspirerende schrijvers. In dit geval vond de jury het een twijfelachtig genoegen. Natuurlijk was het een feest om het werk van zoveel inspirerende schrijfsters te lezen en herlezen. Op de longlist staan tientallen namen, zodat ieder van ons ook nieuwe ontdekkingen deed. Avontuurlijke gedichten, scherpe beschouwingen en rake verhalen: we hebben een prachtige zomer gehad.