Honderdduizenden Nederlandse moslims beginnen maandag aan de ramadan
Honderdduizenden Nederlandse moslims beginnen maandag aan de ramadan. Tijdens deze heilige vastenmaand mogen moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Ook moeten ze in deze periode meer aan liefdadigheid doen.
Bij het ochtendgebed, dat de fajr wordt genoemd en kort voor zonsopkomst plaatsvindt, beginnen moslims met vasten. Na het avondgebed, de maghrib, eten ze de iftar. Moslims beschouwen de ramadan als een periode van opoffering en bezinning. Zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en reizigers hoeven niet te vasten.
De ramadan begint ieder jaar op een ander moment. Dat komt doordat de islamitische kalender tien dagen korter is dan de zonnekalender. Voor Turks-Nederlandse moslims wordt de start van de ramadan bepaald door de Turkse overheid. Daardoor was al langer duidelijk dat zij maandag aan de ramadan zouden beginnen.
In Arabische landen hangt het begin van de ramadan af van de stand van de maan. Als de maan voor het eerst de vorm van een sikkel aanneemt, beginnen ze de ochtend erna met vasten. Dat gebeurde dit jaar op zondag, dus begint ook voor hen op maandag de ramadan.
Dit jaar extra aandacht voor situatie in Gaza
Het einde van de ramadan is waarschijnlijk op 9 april. Dan volgt Ied-al-Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest, met lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familieleden en vrienden.