EU opent kantoor op Groenland, een geopolitieke schatkamer vol kostbare metalen

Groenland Luftbild” by Christine Wagner is licensed under CC BY 2.0

Het Groenlandse ijs smelt snel waardoor mineralen en aardmetalen bloot komen te liggen en steeds gemakkelijker te winnen zijn.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen opent vrijdag een kantoor van de Europese Unie in Groenland. Het is een illustratie van het strategische belang dat Brussel hecht aan de grote hoeveelheid aardmetalen in de bodem van het land, waar ook de VS en China op azen.

Maar liefst 25 van de 34 mineralen en aardmetalen die de EU nodig heeft voor de groene energietransitie kunnen worden gewonnen in Groenland, een autonoom land dat administratief onderdeel is van het Deense koninkrijk. Binnen de EU zijn weinig van die grondstoffen te vinden en als ze er al zijn, is het niet eenvoudig om ze uit de grond te halen. Groenland barst van de bodemschatten, maar heeft gebrek aan infrastructuur en industrie om die te winnen en verder te verwerken.

Vandaar dat de Europese Commissie vorig jaar november een partnerschap heeft gesloten met Groenland voor winning van de grondstoffen, zoals Brussel ook afspraken heeft gemaakt met Kazachstan, Oekraïne, Namibië, Argentinië, Chili, Zambia en de Democratische Republiek Congo.

[…]

Brussel is echter een laatkomer in Groenland. Pas in 2019 besloot de EU meer werk te maken van Arctische staten, terwijl de Verenigde Staten en China al langer hun invloed in strategisch belangrijke poolgebieden zoals Groenland uitbreiden.