42 nieuwe bibliotheken door het land dankzij subsidie uit Den Haag

man in black crew neck t-shirt standing beside woman in gray t-shirt
Photo by Gunnar Ridderström on Unsplash

[…] Daarnaast krijgen 245 bestaande bibliotheken geld om hun locaties te verbeteren.

[…]

Gemeenten zijn vanaf 2026 verplicht om inwoners toegang te geven tot een volwaardige bibliotheek. De subsidie moet de lokale overheden helpen om zich hierop voor te bereiden. Er wordt zo’n 70 miljoen euro geïnvesteerd om nieuwe bibliotheken te openen of bestaande vestigingen te verbeteren. Dat bedrag is inclusief de eigen bijdrage van gemeenten à 14 miljoen.

Volgens staatssecretaris Gräper doen bibliotheken “zo veel meer dan je op het eerste gezicht denkt. Mensen kunnen hier behalve voor boeken ook terecht voor bijvoorbeeld een cursus of om te worden geholpen bij hun belastingaangifte.”

‘Cruciaal dat bibliotheek collectie op peil kan houden’

Eveline Aendekerk, directeur van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, is verheugd. “Bibliotheken dragen enorm bij aan de leescultuur in Nederland. Of het nu gaat om beginnende lezers of boekverslinders, bibliotheken zijn er voor iedereen. […]

Volgens Klaas Gravesteijn, directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, is deze investering “een enorme stap in het versterken van bibliotheekwerk”.