Wie veel beweegt, loopt minder kans te vallen
GEMEENTE ROTTERDAM OVER VALPREVENTIE EN DOORVERWIJZING
Wat kunt u doen om vallen te voorkomen? Lees wat u zelf kunt doen en hoe de gemeente u hierbij kan helpen.
Zelfstandig wonen en onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje, een rondje fietsen of leuke dingen doen met de (klein)kinderen. Dat willen we allemaal. Maar als we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden en wordt het risico op vallen groter. Met de campagne Kleine val. Grote gevolgen wil Gemeente Rotterdam oudere mensen bewust maken van het risico dat ze lopen om te vallen. Want als u het weet, kunt u er wat aan doen.
[…]
Val Niet Test en eventuele doorverwijzing door huisarts en fysiotherapeut
Doe de Val Niet Test op Val-niet.nl Als blijkt dat u een grotere kans hebt om te vallen, kan uw zorgverlener, zoals uw fysiotherapeut of huisarts, u doorverwijzen om een gratis Val Niet Training te krijgen. U kunt zelf ook al veel doen om te zorgen dat u niet valt. Een goede conditie helpt. U kunt ook eenvoudige aanpassingen doen in uw huis. Wat u nog meer zelf kunt doen, leest u hieronder. Doet u ook mee?
Hieronder een video van Veiligheid NL over vapreventie
NOTA BENE
Een zorgverzekeraar als DSW verwijst op de website naar een nog te nemen besluit door het Zorginstituut.
Checkt u vooral uw eigen zorgverzekeraar!
Vergoeding valpreventie
Op dit moment is landelijk nog onduidelijk welke valpreventieve beweeginterventies in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de Zorgverzekeringswet. Dit betekent dat DSW vooralsnog de valpreventieve beweeginterventie niet kan vergoeden. Het Zorginstituut zal op korte termijn duidelijkheid geven welke valpreventieve beweeginterventies vergoed mogen worden vanuit de Zorgverzekeringswet.
Samen met lokale en landelijke partijen werken wij er hard aan om vergoeding zo snel als mogelijk te regelen.
Als er meer duidelijkheid over de vergoeding van de valpreventieve beweeginterventie is, dan laten we het u hier weten
Wie veel beweegt, loopt minder kans te vallen
Een studie onder oudere vrouwen wijst uit dat richtlijnen voor valpreventie op de goede weg zitten.
Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.
Houd je lijf in beweging, liefst een paar uur per week. Dat advies krijgen met name ouderen geregeld. Je lichaam in conditie houden heeft tal van voordelen, maar het zou ook specifiek kunnen helpen tegen een enorm probleem voor zowel het individu als de maatschappij: vallen. Is dat ook aantoonbaar?, wilde een groep onderzoekers weten.
De relevantie van die vraag is moeilijk te overschatten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde onlangs dat in Nederland elke dag zeventien mensen overlijden door een val, het overgrote deel ouderen. En voor de nog veel grotere groep die een ernstige val overleeft, is het vaak een kantelpunt in hun gezondheid. Ze kunnen minder dan voorheen, en zeker voor tachtigplussers is het heel vaak de aanleiding tot opname in een verpleegtehuis.
[…]
Preventie loont dus. Mensen die een hoog risico lopen om te vallen worden aangemoedigd om een speciale valtraining te volgen, die wordt sinds dit jaar ook vergoed door zorgverzekeraars. Maar ook groepen die een laag risico hebben, veelal de ‘jongere’ ouderen van tegen de zeventig, kunnen baat hebben bij simpele interventies.