Wethouder vraagt hulp Rotterdammers bij klimaatbeleid: ‘Iedereen wil dat dit slaagt’

Chantal Zeegers Timmietovenaar, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Tienduizend Rotterdammers krijgen deze week een brief van de gemeente met de vraag of ze willen meepraten over het toekomstige klimaatbeleid van de stad. Wethouder Chantal Zeegers zoekt 130 Rotterdammers die met creatieve ideeën en voorstellen moeten komen die ervoor zorgen dat de stad in de toekomst ook leefbaar blijft.

Als het gaat om klimaatverandering staan veel seinen wereldwijd op oranje, en steeds vaker rood. Weerextremen lijken steeds vaker voor te komen. In de meest sombere scenario’s neemt de gemiddelde temperatuur de komende decennia met een aantal graden toe.

Dat stelt steden als Rotterdam voor grote uitdagingen. Om er een paar te noemen: hoe voorkom je dat steden door de alsmaar stijgende temperaturen onleefbaar worden? En hoe voorkom je dat grote delen van de stad onderlopen tijdens steeds heftiger regenbuien? Grote vragen, grote uitdagingen.

Precies dit soort vragen wil Klimaatwethouder Zeegers (D66) voorleggen aan de Rotterdammers. Ze verstuurt deze week aan tienduizend inwoners een uitnodigingsbrief om mee te praten over toekomstige maatregelen. “Het wordt een leuke ervaring met veel afwisseling, excursies in de stad, gesprekken, lezingen en lekker eten”, schrijft de wethouder enthousiast.

Zeegers zoekt uit die tienduizend mensen 130 Rotterdammers die willen meedoen aan het burgerberaad ‘Klimaat’. Als er meer aanmeldingen komen dan er plekken zijn, dan wordt er geloot. Verspreid over zes vergaderingen moet dat burgerberaad met zoveel mogelijk uitvoerbare ideeën en oplossingen komen. Die zullen worden voorgelegd aan de gemeenteraad, die uiteindelijk bepaalt welke plannen daadwerkelijk opgepakt worden.