Volop houtrook in de buurt, bewijst Dieter, en dat verhoogt kans op allerlei nare ziektes

Hij maakt er misschien geen vrienden mee maar deskundigen geven hem groot gelijk: Dieter Pientka uit Zeeland voert al jaren een felle strijd tegen de houtrook van zijn buren. Een professioneel meetapparaat is het nieuwste wapen in zijn strijd. “We moeten mensen als Dieter dankbaar zijn.”

Dieters gereedschap laat zien hoe slecht de lucht kan zijn als je in de buurt van houtstokers woont. Experts zijn onder de indruk van de resultaten én zijn doorzettingsvermogen.

Want het is een onderschat probleem, zeggen deskundigen: de fijnstof in de lucht door houtstokers. Het verhoogt het risico op allerlei nare ziektes, van longkanker tot hart- en herseninfarcten. Het leidt tot honderden, misschien wel duizenden doden per jaar. 

Toch lijken waarschuwingen aan dovemansoren gericht. Als het windstil is en een houtstook-alert geldt, gaan kachels en open haarden alsnog aan. In sommige wijken zijn kachels zo populair dat de lucht grijsblauw ziet van de smog.

[…]

Landelijk 4 procent

De bijdrage van Nederlandse houtstook aan de totale fijnstofconcentratie (deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer) is in Nederland ongeveer 4 procent. Ruim de helft wordt bepaald door emissies uit het buitenland.

Als we puur kijken naar de nationale uitstoot, is fijnstof door houtrook overigens verantwoordelijk voor 23 procent van het totaal. Dat is meer dan al het fijnstof door wegverkeer.

“Fijnstofdeeltjes die worden doorgelaten door longblaasjes kunnen in je bloed terechtkomen. Houtstook verhoogt daardoor niet alleen het risico op longkanker, COPD, astma en bronchitis, maar ook op hart- en herseninfarcten. Zowel bij jouzelf en bij je buren.