Tarieven voor gas en stroom dalen verder, vast contract goedkoper

De prijs van gas en elektriciteit daalt verder, blijkt uit de nieuwste variabele tarieven van de drie grootste energieleveranciers. De daling bij Vattenfall, Eneco en Essent schommelt tussen de 10 en 20 procent.

Huishoudens met een variabel contract krijgen een aantal keer per jaar een nieuw tarief. Een huishouden met een variabel contract bij Vattenfall gaat het meeste merken van de nieuwe tarieven: de gasprijs daalt in april met bijna 19 procent vergeleken met het huidige tarief dat in januari werd vastgesteld. De forse daling heeft meerdere oorzaken. “We hebben een warme winter gehad, waardoor er minder gestookt is”, vertelt energiedeskundige Martien Visser. “Ook zitten de gasvoorraden vol. En dat komt ook door een ongestoorde aanvoer van vloeibaar gas.”

Ook bij Eneco zullen de tarieven van april lager liggen, zegt het energiebedrijf. De definitieve tarieven van april zijn nog niet bekend, maar “het zijn onze laagste tarieven sinds het begin van de energiecrisis”, zegt een woordvoerder.