‘Projectprocedure’ voor nieuwe kerncentrales start

Nuclear plant in lingen germany
Photo by Sean P. Twomey on Pexels

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten dat morgen, vrijdag 23 februari, het “voornemen start voor de nieuwbouw van twee kerncentrales en het voorstel voor participatie”. Dit is de eerste stap van de projectprocedure om tot een definitieve locatiekeuze te komen. “Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden tussen 23 februari en 4 april uit om mee te denken over het onderzoek voor de bouw van de twee nieuwe kerncentrales.” Onderzoek dus naar mogelijke locaties voor twee nieuwe kerncentrales – in ieder geval de twee waarborglocaties, Borssele en Maasvlakte 1, maar ook andere locaties die ‘potentieel geschikt zijn’. Naar verwachting wordt er in dan 2025 een besluit over de locatie genomen.

Vrijdag 23 februari wordt er ook een “voorstel voor participatie” gepubliceerd. Hierin beschrijft het ministerie “hoe zij geïnteresseerden en omwonenden in de toekomst zal betrekken bij de projectprocedure.” Er komen in ieder geval vier informatiebijeenkomsten: 5 & 6 maart in omgeving Borssele en 18 & 20 maart omgeving Maasvlakte.

De Maasvlakte wordt er nu wel een beetje met de haren bij gesleept, de ‘voorkeurslocatie’ is Borssele, zegt ook het ministerie zelf, maar feitelijk is dat de enige locatie waar van uit gegaan werd. Nu blijkt dat er (veel) meer oppositie is tegen de locatie dan eerder verwacht, ook vorm gegeven in de Voorwaarden van de gemeente en provincie, wordt de Maasvlakte weer genoemd. Volgens Telegraaf journalist Van Harskamp laat Havenbedrijf Rotterdam CEO Siemons weten daar niets in te zien: de ruimte op de Maasvlakte kan volgens Siemons efficiënter gebruikt worden dan voor een kerncentrale.