Ook voor twee nieuwe kerncentrales is niet zomaar ruimte op het stroomnet

De kabinetsplannen om twee nieuwe kerncentrales te bouwen, leiden vermoedelijk tot nieuwe problemen op het stroomnet. Door de grote hoeveelheid windenergie die ook aan land moet komen, is in 2035 maximaal ruimte voor één nieuwe kerncentrale op het stroomnet.

Zelfs voor die ene centrale is in het Zeeuwse Borssele alleen plek met “gunstige aannames” over de toekomstige vraag naar stroom, schrijft netbeheerder TenneT in een donderdag gepubliceerd rapport. Bij de bouw van twee centrales ontstaan hoe dan ook knelpunten op het hoogspanningsnet.

In een scenario met een minder sterke groei van de vraag naar elektriciteit zal een kerncentrale volgens TenneT maar weinig uren per jaar kunnen draaien. Hij staat dan de helft van de tijd uit, wat het voor bedrijven onaantrekkelijk maakt om hem te bouwen.

Demissionair klimaatminister Rob Jetten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er nog “onzekerheden” zitten in het onderzoek van TenneT. Die wil hij “nader onderzoeken en waar mogelijk verkleinen”.