WEGKIJKEN: HET WAREN NIET DE PALESTIJNEN DIE HIER IN EUROPA DE JODEN VERMOORDDEN ’40-’45

António Guterres – VN secretaris-generaal, november 2023
© Plant een Olijfboom
Woensdag 8 mei tussen 13 uur en 18 uur voor het hoofdkantoor van Booking.com, aan de Oosterdokskade 163 in Amsterdam omdat dit bedrijf nog steeds accomodaties aanbiedt in illegale Israëlische nederzettingen, en daarmee dus verdient aan gestolen Palestijns land. Palestijnse kinderen zouden vanzelfsprekend ook graag op willen groeien om te kunnen reizen, maar duizenden kinderen in Gaza zijn al vermoord, en de rest zit vast op de Gazastrook, terwijl de Palestijnen in Jeruzalem en op de Westoever van hun land worden verdreven. Dit moet stoppen. Plant een Olijfboom
Video-opnamen © Plant een Olijfboom
© Plant een Olijfboom Op de Binnenrotte 8.000 kinderschoenen van vermoorde Gazaantjes

In Nederland is de aanslag van Hamas van 7 oktober 2023 veelvuldig bestempeld als ‘antisemitisch’. Met andere woorden: de actie van Hamas was niet gericht tegen de Israëlische bezetter, maar tegen Joden. Was de bezetter christelijk geweest, is de suggestie, dan had de aanslag niet plaatsgevonden.


Recht praten wat krom is […] Dat komt de geloofwaardigheid van de internationale rechtsorde niet ten goede. […] Anderzijds beroepen Vladimir Poetin en Benjamin Netanyahu zich op het ‘beschermen’ van Russischtalige minderheden dan wel het ‘vergelden’ van terreur om een verwoestende oorlog te ontketenen.



‘Wat ik gezien heb in Gaza, kan niet ongedaan worden gemaakt’, aldus een arts die in Gaza werkte

Ghassan Abu-Sittah | Plastisch chirurg Nederland ontzegde de Brits-Palestijnse arts Abu-Sittah vorige week toegang. Hij denkt dat de zaak verband houdt met zijn rol als getuige bij het Internationaal Strafhof, waar hij als expert sprak over mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza.

Als iemand het Israëlische geweld in Gaza van dichtbij heeft gezien, is het oorlogschirurg Ghassan Abu-Sittah. In oktober en november werkte hij zes weken als vrijwilliger voor Artsen zonder Grenzen in twee Gazaanse ziekenhuizen die later werden belegerd. Hij moest er opereren zonder verdovingen en amputeerde ledematen van jonge kinderen. Begin dit jaar vertelde de Brits-Palestijnse arts over zijn ervaringen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat onderzoek doet naar misdrijven gepleegd in de bezette Palestijnse gebieden.

Vorige week weigerde Nederland hem de toegang, met als reden een ‘administratieve ban’. Deze werd eerder opgelegd door Duitsland en geldt in principe ook in andere Schengenlanden. Op zijn programma in Nederland stonden deze week onder meer een afspraak bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en een bijeenkomst in de Tweede Kamer.

Dinsdagavond werd bekend dat Abu-Sittah zijn rechtszaak tegen het Duitse inreisverbod heeft gewonnen. Zijn bezoek aan Nederland gaat voorlopig alsnog niet door, omdat hij inmiddels operaties heeft gepland.




Herdenking van de Nakba in teken dreigende genocide in Gaza

Vrachtauto’s vervoeren van huis en haard verdreven Palestijnen naar inderhaast door de VN opgezette tentenkampen, 1948. © VN-archief / fotograaf onbekend (The Rights Forum)

Op 15 mei herdenken de Palestijnen traditioneel de Nakba, de massale verdrijving van Palestijnen rond de stichting van Israël in 1948. Dit jaar werd de herdenking getekend door de vrees voor een nieuwe ramp in de Gazastrook.

De term Nakba (‘Catastrofe’) verwijst naar de ontwrichting van de Palestijnse samenleving rond de oprichting van de staat Israël op 14 mei 1948. Tussen eind 1947 en begin 1949 werden minstens 750 duizend Palestijnen door Joodse strijdgroepen verdreven. Terwijl de proclamatie van de staat Israël ieder jaar plechtig door de Joodse inwoners wordt gevierd, staan de Palestijnen op 15 mei stil bij dit gruwelijke verleden.

De term ‘etnische zuivering’ is gangbaar geworden om de Nakba te beschrijven. Uit historisch onderzoek van zowel Israëlische als Palestijnse auteurs blijkt dat Israëlische leiders expliciet naar een Joods demografisch overwicht in historisch Palestina streefden, wat leidde tot de gedwongen verdrijving van Palestijnen. Tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 werden nog eens circa 400 duizend Palestijnen verdreven, en deze trend zet zich tot op de dag van vandaag voort.

Dit jaar staat de herdenking van de Nakba in het teken van de angst voor een mogelijke genocide op de Palestijnen in Gaza. Met zijn extreem gewelddadige offensief heeft Israël de strook in de afgelopen zeven maanden grotendeels onleefbaar gemaakt en de grote meerderheid van de 2,3 miljoen Palestijnen op de vlucht gedreven. De situatie roept herinneringen op aan eerdere trauma’s van de Palestijnse bevolking.

Damage in Gaza Strip during the October 2023” by Wasfi Akab is licensed under CC BY-NC-ND 2.0


UU wil samenwerking met Israëlische partners kritisch evalueren

De Utrechtse universiteit zegt niet te willen dat “bepaalde wetenschappelijke banden en uitwisselingssamenwerkingen bijdragen aan de (continuering van de) cyclus van geweld” in het Midden-Oosten. Daarom worden alle bestaande samenwerkingen met Israëlische partners kritisch geëvalueerd. Ook nieuwe samenwerkingen worden getoetst. Bevriezen van de samenwerking gebeurt alleen als blijkt dat er betrokkenheid is bij geweld.


UM wil gesprek met omstreden organisaties

Universiteit Maastricht wil nog een stapje verdergaan en in gesprek met alle partners in het buitenland die mogelijk een rol spelen bij schendingen van internationaal recht. Bestuur en decanen presenteerden deze “denkrichting” vrijdag aan de universiteitsraad.


Universiteit Gent stopt samenwerking met Israëlische instellingen

De Universiteit van Gent heeft besloten om de samenwerking met drie Israëlische instellingen stop te zetten. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT. Net als veel andere universiteiten was de Ugent de afgelopen tijd het toneel van protestacties. […] De Gentse universiteit heeft een mensenrechtencommissie. Die kwam gisteren bijeen om het stopzetten van samenwerking met Israëlische instellingen te bespreken. Sommige van die instellingen zouden betrokken zijn bij de productie van legermaterieel of banden hebben met de Israëlische overheid.


Hogeschool Rotterdam stopt samenwerking met nationale kunstacademie Israël na melding van student

Hogeschool Rotterdam heeft de samenwerking met een onderwijsinstelling in Israël beëindigd. De hogeschool bevestigt dat het gaat om de Bezalel Academy of Art and Design uit Jeruzalem. Na een melding van een student in maart liet het College van Bestuur onderzoek doen naar deze kunstacademie.


Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten KABK verbreekt na aandringen studenten banden met Israëlische academie

De Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) stopt na maandenlange oproepen van studenten de samenwerking met een prestigieuze Israëlische kunstacademie. Het is zover bekend de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die na protest de banden met Israël verbreekt.



Joodse Nederlanders worden door de overheid en politieke partijen buiten het debat over antisemitisme gehouden. Er moet eindelijk een eind komen aan die uitsluiting, schrijft Martijn de Rooi in een open brief aan premier Mark Rutte.

Geachte premier Rutte, beste Mark,

Als Joodse Nederlander vind ik het belangrijk betrokken te zijn bij het antisemitismebeleid. Op z’n allerminst wens ik de mogelijkheid te hebben mijn ervaringen met antisemitisme en mijn opvattingen over de bestrijding daarvan in Den Haag kenbaar te maken. Die mogelijkheid bestaat nog niet.

Nog altijd niet, moet ik zeggen. Het is de overheid al jaren bekend dat Joodse Nederlanders – ik ben lang niet de enige – het belangrijk vinden te worden gehoord over beleid dat hen specifiek aangaat. Dat is zelfs, menen zij, hun democratisch recht. Meer dan twee jaar geleden heb ik ook de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding in een gesprek op dit elementaire punt gewezen.

[…]

Op 8 mei nam ik, één van de Joodse medewerkers van The Rights Forum, contact op met het ministerie van Algemene Zaken, de organisator van de bijeenkomst, met het verzoek namens onze organisatie te mogen deelnemen. […]

Ik ben me gaan realiseren dat een verzoek om mee te mogen praten de verkeerde vraag is. De vraag aan de rijksoverheid moet luiden: wat is erop tegen dat Joodse Nederlanders meepraten over antisemitisme? Waarom worden zij op het onfatsoenlijke af buiten het debat gehouden?

En niet alleen door de ministeries, ook door de Tweede Kamer. In april vorig jaar schreef ik samen met mijn Joodse collega’s een uitvoerig commentaar op de conceptnota over antisemitisme van de Kamerleden Ulysse Ellian (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie, opgevolgd door Mirjam Bikker). Dat deden we omdat de nota naar onze smaak op veel punten ernstig tekortschiet, én omdat The Rights Forum daarin op leugenachtige gronden van antisemitisme wordt beschuldigd. Het commentaar boden we de auteurs en de verantwoordelijke Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid met een begeleidend schrijven aan.

Dertien maanden later hebben we taal noch teken van de auteurs vernomen, en ook de commissie doet er hardnekkig het zwijgen toe. Herinneringen waren aan dovemansoren gericht, evenals verzoeken om onze standpunten bij de commissie te mogen toelichten. […]

Wel hebben Ellian en Bikker hun leugen over The Rights Forum in de tussentijd aangescherpt. Het is duidelijk dat zij er niet over peinzen die uit hun nota te verwijderen. Daarover vindt naar verluidt op 27 mei de laatste commissievergadering plaats, in een bijeenkomst met minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Ook zij lijkt het normaal te vinden dat een maatschappelijke organisatie met Joodse medewerkers en een flinke Joodse achterban valselijk door Kamerleden van antisemitisme wordt beschuldigd.

Ongefundeerde beschuldigingen van antisemitisme zijn in politiek Den Haag bon ton. We hoorden ze op hoge toon van een reeks Kamerleden en van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid, na de demonstraties van Joodse organisaties tegen de komst van de Israëlische president Herzog naar de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Diezelfde staatssecretaris ging voorop in het karakteriseren van de recente studentendemonstraties in Amsterdam als ‘antisemitisme’. In februari kreeg een leugenachtige motie van Diederik van Dijk (SGP) over de leus From the river to the sea, Palestine will be free steun van liefst honderd Kamerleden.

Valse beschuldigingen van antisemitisme, een rammelende antisemitismenota en Kamerdebatten die inhoud en richting missen – het is de verontrustende balans van wat in Nederland voor antisemitismebeleid moet doorgaan. […]

Maar, hoor ik u zeggen, de overheid praat toch met het Centraal Joods Overleg (CJO)? […] De CJO-lobby voor de destructieve IHRA-werkdefinitie van antisemitisme, tegen de uitdrukkelijke wens van veel Joden in, spreekt boekdelen.

Geen misverstand, het is prima dat met het CJO gesproken wordt, maar dan als één van de uiteenlopende stemmen van Joods Nederland. Het probleem is de onwil om naar de andere stemmen te luisteren – naar organisaties als Een Ander Joods Geluid (EAJG), Erev Rav, gate48 en ook The Rights Forum. […]

Een voorbeeld is het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Dat is, zoals de naam al zegt, een pro-Israël propaganda- en lobbyorganisatie, die net als het CJO uitsluitend voor zichzelf spreekt en waar Joden als ik niet eens welkom zijn. Organisaties als The Rights Forum worden er voor antisemieten uitgemaakt, onlangs nog door voorzitter Ron Eisenmann. In het recente verleden speelde het CIDI nota bene zelf een belangrijke rol in de normalisering van het antisemitische gedachtegoed van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie.

Het is de hoogste tijd dat Joodse Nederlanders serieus worden genomen, Mark. En dat de rijksoverheid en de Kamerleden laten zien dat ze het menen als zij zeggen dat het wel en wee van Joods Nederland hen ter harte gaat. Ik heb er schoon genoeg van steeds weer vergeefs in Den Haag te moeten vragen of ik misschien ook wat mag zeggen over antisemitisme of een ander thema dat mij direct aangaat. En ik weet dat veel Joodse Nederlanders mijn ergernis delen. Ik spreek de hoop uit dat ook anderen nu hun mond opendoen, en dat wij steun krijgen van niet-Joodse politici en anderen die écht het beste met ons voorhebben.

Met vriendelijke groet,

Martijn de Rooi


‘In Israël zijn de academische instellingen diep verwikkeld in de repressie’

Maya Wind | academisch activist Sinds de recente publicatie van haar eerste boek over repressie aan Israëlische universiteiten heeft Maya Wind een bomvolle agenda. Ontmoet Maya Wind en ze brandt los, met een zachte stem maar een scherpe politieke boodschap. Academici in het Westen, luidt die boodschap, hebben een veel te rooskleurig beeld van Israëlische universiteiten als vrijplaatsen van liberalisme en intellectuele kritiek. In feite, aldus Wind, zijn ze verstrengeld met het staatsapparaat, de defensie-industrie en dús met de onderdrukking van de Palestijnen en de oorlog in Gaza. „De repressie drijft niet alleen op het leger, de wapenindustrie of technologische controle”, zegt ze, „maar ook op de meest gevierde burgerlijke instellingen van het land, de universiteiten.”

Wind (34), opgegroeid in Israël en nu verbonden aan de universiteit van British Columbia (Canada), is een gepatenteerde academische activist. Ze noemt zichzelf zowel organiser als researcher. Gepokt en gemazeld in postkolonialisme, de intellectuele lens waardoor een jonge generatie progressieve studenten en onderzoekers naar de wereld kijkt. Israël verschijnt daarin als voorbeeld bij uitstek van gewraakt settler colonialism: een kolonistenstaat die is gegrondvest op het verdrijven en onderdrukken van een inheemse bevolking. 


Relatie met Israëlische universiteiten is onhoudbaar

Israëlische universiteiten fungeren als propagandakanaal voor Israëls regime van bezetting en kolonisering. Zodoende droegen zij bij aan het klimaat waarin Gaza kon worden verwoest. Nederlandse studenten eisen terecht dat de relatie met hen wordt verbroken.


Journalisten en auteurs willen dat kabinet zich inzet voor staakt-het-vuren in Gaza

Honderden journalisten, schrijvers, kunstenaars en academici hebben het demissionaire kabinet in een brief opgeroepen om zich in te zetten voor een staakt-het-vuren in Gaza. Onder anderen Claudia de Breij, Tommy Wieringa, Lieke Marsman, Ronald Giphart en Babs Gons hebben de brief ondertekend.


Toch weer Israëlische aanvallen op doelen in de hele Gazastrook

Zo’n 300.000 Gazanen zijn dit weekeinde de zuidelijke grensplaats Rafah ontvlucht nadat het Israëlische leger hen via pamfletten had gemaand naar een noordelijker gelegen ‘humanitaire zone’ te gaan waar het veiliger zou zijn.

Volgens hulpverleners is er in dit gebied echter veel te weinig voedselhulp en water beschikbaar om de ontheemden op te vangen. Ook betwistte Philippe Lazzarini, topman van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA, dat het om een veilig gebied gaat. „De bewering over ‘veilige zones’ is onjuist en misleidend. Geen enkele plaats is veilig in Gaza”, aldus Lazzarini in een bericht op X.


Egypte voegt zich bij Zuid-Afrikaanse ICJ-zaak tegen Israël

Egypte sluit zich aan bij de Zuid-Afrikaanse genocidezaak tegen Israël, die in januari werd aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Dat maakte een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekend in een bericht op X. De „toenemende ernst en schaal” van de Israëlische aanvallen op Palestijnse burgers in de Gazastrook zijn de reden voor het besluit.

„Israël voert directe aanvallen op burgers uit, vernietigt de infrastructuur van de Gazastrook, dwingt Palestijnen om te vluchten en creëert onleefbare omstandigheden die leiden tot een ongekende humanitaire crisis,” schrijft het ministerie. „Allemaal in flagrante schending van de bepalingen van het internationaal recht.”


de gelauwerde arts Ghassan Abu Sittah 

Shireen Abu Akleh near the Old City of JerusalemAl Jazeera Media Network, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Na de onbestrafte moord op Shireen Abu Akleh is Israël journalisten blijven doden

Twee jaar geleden -May 11, 2022werd de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh door een Israëlische militair vermoord. De dader is nooit gestraft. Het doden van journalisten is voor Israël routine. Van de buitenwereld heeft het niets te vrezen.

Vaak is erop gewezen dat Israël hiermee wil voorkomen dat zijn misdaden bekend worden. In dat streven past ook het sluiten, en zelfs bombarderen, van mediakantoren. Wie doorspoelt naar het heden ziet dat die praktijk springlevend is. In de Gazastook werden afgelopen zeven maanden 97 journalisten gedood – andere bronnen spreken zelfs van 142. En op 5 mei sloot Israël de kantoren van Al-Jazeera, nam de uitzendapparatuur in beslag en haalde de website uit de lucht. Getuigen zijn ongewenst.



Gelauwerde Brits-Palestijnse chirurg die Nederland en andere Schengenlanden niet meer inkomt

Plastisch chirurg Ghassan Abu Sittah

Ghassan Abu Sitta (or Abu-Sittah) in December 2023 – Palestinian-British Surgeon From Gaza Accuses Israel Of War Crimes – License https://commons.wikimedia.org/

Hij sprak eerder dit jaar nog met de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag en had ditmaal een afspraak met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en Kamerleden. Maar Abu Sittah mag Nederland niet in.

Inreisverbod Brits-Palestijnse chirurg Ghassan Abu-Sittah opgeheven



UvA-campus weer rustig na ingrijpen ME, tenten opgezet in andere steden

Studenten en medewerkers van meerdere universiteiten hebben vanochtend om 11.00 een walk-out gedaan, uit protest tegen de oorlog in Gaza en het opbreken van de pro-Palestijnse protesten afgelopen week.

STEUNVERKLARING WOONOPSTAND AAN DE STUDENTENACTIES VOOR PALESTINA


Maandag zag ik studenten van de VU, UvA en Amsterdam University College op vreedzame wijze protesteren door de Roeterseilandcampus te bezetten.
Toen ze werden aangevallen door gemaskerde jongens met vuurwerk en daarop reageerden, waren de gebruikelijke officieuze Israël-ambassadeurs er als de kippen bij om te huilen dat de demonstranten ‘Joodse jongeren aanvielen’. Op basis van overduidelijke nep-twitteraccounts concludeerden ze dat het niet liefde en zorg om de wereld was die de demonstrerende studenten dreven, maar haat en vernielzucht.
Binnen een paar uur ontruimde de mobiele eenheid het kamp. Met een shovel.
Dit alles speelde terwijl Israël net een deal had afgewezen waarmee alle Israëlische gijzelaars zouden worden vrijgelaten en was begonnen met de ‘evacuatie’ van Rafah – eufemistisch taalgebruik is altijd onderdeel van de toolbox van genocidaire regimes – voor een volgende ronde van vernietiging.

minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten blaast samenwerking met Israël af


Al sinds oktober is het onrustig op Amerikaanse universiteiten. Pro-Palestijnse studenten roepen de besturen van hun instellingen op om alle banden met Israël te verbreken. De strijd staat symbool voor een steeds diepere verdeeldheid tussen progressief en conservatief Amerika, vertelt redacteur Sjoerd de Jong. En die kan zelfs invloed hebben op de Amerikaanse verkiezingen in november.

Bron: NRC


Palestina, douze points!
Van 7 tot en met 11 mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats. Israël behoort zoals gebruikelijk tot de deelnemers, Palestina nog altijd niet. Daarom laten we het nummer ‘Deira’ van de Palestijnse artiesten Saint Levant en MC Abdul horen, onder het motto: Palestina, douze points!

Deira was de naam van het hotel dat de vader van rapper Saint Levant, een architect, ontwierp en in het jaar 2000 samen met zijn moeder liet bouwen aan de kust van Gaza. Het hotel haalde in juli 2014 de wereldpers toen vier neefjes van de Palestijnse familie Bakr, negen tot elf jaar oud, met twee Israëlische raketsalvo’s werden gedood terwijl zij voor de deur op het strand aan het spelen waren. Eind november 2023 bombardeerde Israël het hotel – er bleef niets van over.





Vrijwel elke historische verandering begon met iemand die een steen uit de grond trok om die naar een agent te gooien

Hoe grensoverschrijdender daarentegen je protest, hoe groter de kans dat je punt inhoudelijk wordt besproken. Dat komt je weliswaar op veel wrevel te staan van morele hoogvliegers als Dilan Yeşilgöz en Mark Rutte, maar vrijwel elke grote, historische verandering begon nu eenmaal met iemand die ergens een steen uit de grond trok om die vervolgens richting een agent te gooien, waarna – en dit gebeurde ook altijd, sla de geschiedenisboeken er maar op na – de meer gezagsgetrouwe burgers driftig met hun hoofd begonnen te schudden, want kunnen die verwende vlegels niet gewoon een keertje normaal doen?

Hoe had de wereld er, met andere woorden, uitgezien als de Parijzenaren
in 1789 niet woedend de Bastille hadden bestormd, ze in Berlijn nooit
die muur hadden afgebroken en Rosa Parks, gewoon zoals het hoort,
achterin de bus was gaan zitten, op naar Alabama’s equivalent van het
Malieveld?


Halsema: “Groep die op Roeterseiland confrontatie aanging voornamelijk niet-studenten”
De groep die maandagnacht op Roeterseiland, na meerdere verzoeken om te vertrekken, de confrontatie aanging met de politie, bestond vooral uit mensen die niet bij de Universiteit van Amsterdam aangesloten waren. In een brief aan de gemeenteraad schrijft Halsema dat de sfeer pas omsloeg toen ook sympathisanten van buiten de universiteit zich aansloten.

Netanyahu vroeg Rutte om druk op Strafhof te zetten
Israëlische politici en militairen vrezen dat het Internationaal Strafhof hun arrestatie zal bevelen. Bij de campagne om dat te voorkomen werd ook premier Rutte ingeschakeld. Het Strafhof maakt melding van intimidatie en bedreiging.
Berichten over op handen zijnde arrestatiebevelen zingen al sinds 18 april rond. Naar verluidt hebben die betrekking op premier Benjamin Netanyahu, defensieminister Yoav Gallant en stafchef Herzl Halevi. Het Internationaal Strahof heeft zelf geen enkel signaal afgegeven dat de berichten ondersteunt.
[…]
Israëlische angst
Intussen lijkt de Israëlische angst voor arrestatie reëel. Het Strafhof heeft – na jarenlang vooronderzoek en vaststelling van de eigen jurisdictie – in maart 2021 een officieel onderzoek ingesteld naar oorlogs­misdaden in de bezette Palestijnse gebieden sinds 13 juni 2014. Ook het huidige geweld in Gaza maakt deel uit van het onderzoek. Actie van het Strafhof lijkt daarom reëel, en zal vermoedelijk gericht zijn tegen zowel Israëlische als Palestijnse kopstukken.


Eigenlijk verkiest Netanyahu de fanatiekste leden van zijn regering boven relatie met VSDaarbij zijn ze ook nog eens de bron voor grote verdeeldheid binnen Netanyahu’s regeringscoalitie. Itamar Ben-Gvir (Nationale Veiligheid) en Bezalel Smotrich (Financiën), twee extremistische ministers, dreigden Netanyahu’s regering te laten vallen, als er géén inval zou komen in Rafah. Zo’n voortijdige kabinetsval zou nieuwe verkiezingen in Israël betekenen en een mogelijke celstraf voor Netanyahu die verwikkeld is in een fraudezaak.


“The last couple of days have proved that Israel was not really negotiating in good faith. The moment that Hamas agreed to a deal, Israel was willing to blow that up by commencing their assault on Rafah,” said Omar Rahman, an expert on Israel-Palestine with the Middle East Council for Global Affairs, a think tank in Doha, Qatar. “The goal is to destroy Gaza in its totality,” he told Al Jazeera.


Een groep Israëlische betogers heeft het hoofdkwartier van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in Oost-Jeruzalem aangevallen. Dat meldt Philippe Lazzarini, het hoofd van het agentschap, op X. Eerder had een Israëlisch gemeenteraadslid opgeroepen om te protesteren tegen UNRWA in Oost-Jeruzalem. Het protest vond dinsdag plaats, ‘onder het toeziend oog van de Israëlische politie’, aldus Lazzarini: ‘Dit heeft niets te maken met vrije meningsuiting. Van gastlanden, in dit geval Israël, wordt verwacht dat ze te allen tijden de gebouwen, operaties en medewerkers van de Verenigde Naties beschermen.’



Ik voel me onveilig.’ De eerste keer dat ik zag tot wat voor dynamiek zo’n opmerking leidt, was in een appgroep. Een bully werd aangesproken op diens gedrag, waarna hij de ‘ik-voel-me-onveilig-kaart’ trok. De stemming sloeg direct om; deelnemers aan het gesprek verontschuldigden zich, en de dader werd opeens het slachtoffer over wie iedereen zich ontfermde.

Ik vond het fascinerend en besefte dat ‘ik voel me onveilig’ een instrument kan zijn, een wapen, om kritiek te neutraliseren en weg te komen met wangedrag.

Minister Robbert Dijkgraaf, van wie ik dacht dat hij een van de weinigen met hersens was in het kadaver van een kabinet dat we hebben, gebruikte het om het studentenprotest in Amsterdam te veroordelen.



Pro-Palestijnse protesten in Amsterdam lopen uit op rellen en geweld. Maar wie begon?
Rechtse politici waren er als de kippen bij om hun afschuw uit te spreken over de rellen tijdens de pro-Palestijnse protesten bij de Universiteit van Amsterdam maandag. Maar wie provoceerde wie? Begonnen de demonstranten of werden ze uitgedaagd?



Videobeelden op Nu.nl

Politie voert pro-Palestijnse studenten af in Utrecht

Pro-Palestijnse demonstranten bouwen barricade in centrum Amsterdam

Betogers barricaderen UvA: ‘Geen apartheidsstaat steunen’


Als het over Gaza gaat, is de universiteitsbestuurder ineens niet meer zo sociaal rechtvaardig


Still uit LiveStream © AT5 – Pro-Palestijnse demonstratie UvA

5 mei 2024

Emotioneel Kamerdebat over antisemitisme schiet in alle opzichten tekort
Een feitelijk debat over antisemitisme blijkt in politiek Den Haag te veel gevraagd. Kamerleden bieden tegen elkaar op met ongefundeerde uitspraken, bestempelen kritiek op Israël tot antisemitisme, en hebben geen oog voor de ervaringen en opvattingen van Joodse Nederlanders.

[…]

Alsof ze met terugwerkende kracht in het verzet zaten, zo spraken 14 van de 15 Kamerfracties (alleen Forum voor Democratie was afwezig) zich tijdens het lange antisemitismedebat van 25 april uit tegen de ‘golf van Jodenhaat’ die, als we deze politici mogen geloven, Nederland overspoelt. Vastberaden namen ze het op voor ‘de Joodse gemeenschap’, die volgens menig spreker ‘gegijzeld in angst’ een nieuwe Holocaust op zich ziet afkomen. De verontwaardigde hyperbolen waarmee de ene na de andere woordvoerder een onwerkelijk schrikbeeld van de situatie in Nederland schetste maakten het volgen van het urenlange debat tot een beproeving.[…]

Intussen schitteren de Joden zelf in het Haagse antisemitismedebat door afwezigheid. Hen wordt niets gevraagd, en Joden die hun ervaringen en opvattingen kenbaar willen maken staan in Den Haag voor een dichte deur. Op hun deelname aan het debat wordt geen prijs gesteld; de zo gekoesterde Joodse gemeenschap moet wel haar plaats kennen. Hoewel alle fracties weten dat dit binnen de Joodse gemeenschap een belangrijk pijnpunt is (de Joodse medewerkers van The Rights Forum wezen hen daar ten overvloede op), werd er tijdens het debat geen woord aan gewijd.[…]

De balans van het urenlange debat opmakend is het hooguit de vraag wat treuriger stemt: het Israël-Palestinabeleid of het antisemitismebeleid. Beide schieten fundamenteel tekort.

MEER OP The Rights Forum


International Criminal Court ICC demands end to threats against court amid Gaza war probe
Statement released after Israeli and US officials rebuke the court for possible arrest warrants over Gaza war. […] It added that the Rome Statute, which outlines the ICC’s structure and areas of jurisdiction, prohibits threats against the court and its officials.


Hamas zal wapens neerleggen als Israël bezetting beëindigt, zegt topfunctionaris
Zodra een soevereine Palestijnse staat een feit is, zal Hamas zijn gewapende vleugel ontbinden en is het bereid tot een langdurige wapenstilstand met Israël.
[…]
Onderdeel van die oplossing is, beklemtoont Al-Hayya, ook de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen naar hun woonplaatsen, in overeenstemming met de VN-resoluties die daarover zijn aangenomen. In de jaren 1947-1949 werden circa driekwart miljoen Palestijnen van huis en haard verdreven (de Nakba), in 1967 nog eens zo’n 400 duizend. Zij hebben het recht van terugkeer en op compensatie van hun door Israël geroofde en geconfisqueerde bezittingen, maar worden daar door Israël nog altijd van weerhouden.

Nederland liet zich opnieuw belazeren door Israël
De Israëlische informatie waarop het kabinet zich baseerde om de steun aan UNRWA stop te zetten, blijkt niet te kloppen. Nederland liet zich opnieuw beetnemen, en weer ten koste van de Palestijnen.

Sluit elk gesprek af met de zinsnede: overigens ben ik van mening dat Gaza bevrijd moet worden.
Semantische discussies over wat vrijheid en veiligheid precies inhouden, gaan ten koste van een inhoudelijk gesprek, waardoor er te weinig wordt stil gestaan bij hoe het kan dat sommige universiteiten nauwe banden onderhouden met de Israëlische regering die een genocide uitvoert. Eén verbijsterend feit kan daarbij niet buiten beschouwing gelaten worden, namelijk dat alle scholen en universiteiten in Gaza door Israël zijn verwoest. Duizenden studenten en hoogleraren zijn gedood. Wie aan een wetenschappelijk instituut is verbonden of zich ook maar enigszins het belang van wetenschap aantrekt, zou dit moeten veroordelen.

Israëls obsessie met Palestijnse lichamen is morbide
De ideale Israëlische man, ‘de macho’, is pas op zijn best als hij Palestijnen vermoordt, vernedert, onderdrukt en uitkleedt, schrijft Rajaa Natour. Het Palestijnse lichaam als een strafwerktuig. […]
Helaas moet worden gezegd dat Israël in beide gevallen, bij de loochening van het leven én bij de loochening van de dood, geen verantwoordelijkheid neemt.

Concerns about ‘organ theft’ by Israel’s forces from dead Palestinians were raised by Euro-Med Human Rights Monitor.
Israel’s army has been accused of stealing organs from the dead in Gaza by an NGO, which called for an independent international investigation. Euro-Med Human Rights Monitor said on Sunday it had “concerns” about possible organ theft from Palestinian corpses, following reports by medical professionals in Gaza who examined some bodies after they were released by Israel. The NGO claimed it has documented Israeli forces confiscating dozens of dead bodies from the al-Shifa and Indonesian hospitals in northern Gaza, alongside others in the south.

Van Israël kom je maar moeilijk
Ooit waren de motieven om Israël te steunen alleszins eerbaar. Het kost dus moeite om in te zien dat het land zijn eigen eerbaarheid heeft verspeeld

Uithongering als zionistisch oorlogswapen


Het Israëlische leger voert een campagne van totale ontmenselijking tegen Palestijnse burgers. UNRWA-medewerkers worden door marteling gedwongen verklaringen af te leggen tegen hun eigen organisatie.


Rapport: geen bewijs voor betrokkenheid UNRWA-medewerkers bij Hamas


The Gaza War is Colonial Big Business
[…] However, behind this heartbreaking open ethnic genocide, Israel-Britain-USA colonial business went on as usual. Israel has granted 12 permits to six companies to explore for natural gas off the country’s Mediterranean coast on October 30. The business is Israel’s latest attempt to exploit one of several gas fields discovered on the Mediterranean coast over the past decades, aimed at addressing Israel’s energy dependency and, crucially, supplying the European region. In 1999, the BG Group or British multinational oil and gas company headquartered in Reading, England discovered a large gas field between 17 and 21 nautical miles off the coast of Gaza. Known as Gaza Marine 1 and 2. […] The 2019 UN report once questioned national rights to these natural resources, considering that their formation took millions of years – and more importantly that the Palestinians occupied the entire territory, while Israel was officially founded only in 1948.


Militairen plunderen huizen, steken voedsel in brand, zingen in moskeeën, blazen scholen op, spelen met lingerie, martelen gevangenen – en ze leggen dit alles vast én publiceren het.


Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet de asielaanvragen van mensen uit de Palestijnse Gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat oordeelde de Raad van State woensdag.


The Rights Forum stuurt Tweede Kamer kritische brief over antisemitismebeleid Donderdag 25 april debatteert de Tweede Kamer over antisemitisme. Daaraan voorafgaand stuurden de Joodse medewerkers van The Rights Forum de Kamer een kritische brief, onder meer over valse beschuldigingen van antisemitisme door de Kamerleden Ellian en Bikker.


Beeld ter illustratie © Jewish Voice for Labour 2022 – licensed under NonCommercial CC BY-NC

Ik sta als vanzelfsprekend en liefdevol naast, voor en achter de joodse gemeenschap. Dat is de erfenis waar ik uit voortkom: Joden waren historisch gezien veiliger in Arabische en islamitische landen dan in het christelijke Europa. Een ongemakkelijke waarheid voor veel politici, maar we moeten nu eenmaal benoemen en ik verwacht van hen dat zij als vanzelfsprekend en liefdevol om ons allemaal gaan staan en onvoorwaardelijk voor onze rechten en veiligheid opkomen. Goed voorbeeld doet volgen.


Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie (CU) in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink.
In een verklaring die Jebbink namens de Nederlander met de pers deelde staat dat de bekladder ‘ChristenUnie steunt genocide’ een correcte weergave van de werkelijkheid vindt. “En allesbehalve antisemitisch. Onze demissionaire regering – en de ChristenUnie maakt daar nog steeds deel van uit – steunt Israël onvoorwaardelijk. Ondanks de talloze bewijzen van door Israël gepleegde oorlogsmisdaden”, aldus de Nederlander.
Op het pand werden woensdagochtend teksten als ‘steunt genocide’ en stickers met de tekst ‘boycot Israëli apartheid’ ontdekt.



Het kan niemand ontgaan dat niet The Rights Forum, maar Ellian en Bikker zelf Joden uitzonderen en discrimineren.


Het Israëlische leger voert een campagne van totale ontmenselijking tegen Palestijnse burgers. UNRWA-medewerkers worden door marteling gedwongen verklaringen af te leggen tegen hun eigen organisatie.


Het morele dieptepunt van wapensystemen met AI lijkt de software die het Israëlische leger zou gebruiken om Hamasstrijders uit te schakelen in de Gazastrook. […]



Als je geluk hebt, raakt de kogel je hersenstam

Witte fosfor ontvlamt bij aanraking met lucht. Het kan een hitte van tot wel 815°C bereiken. Kom je ermee in aanraking, dan brandt het door je opperhuid. Omdat fosfor ook goed aan vet bindt, verspreidt het zich vervolgens door het onderhuidse vet. Bij hoge doseringen brandt het door je spieren en zelfs bot heen. Diepe wonden die moeilijk genezen.

Marasmus wordt onderscheiden van Kwashiorkor, ofwel hongeroedeem door eiwittekort. De kinderen zijn iets ouder en hebben juist een opgezwollen buik en voeten. U weet wel, die War Child-buiken op tv die uw sceptische buurman verwarde met zijn eigen welvaartsbuik.



Fast-forward 22 years to the present era of destruction, and the Iranian bogeyman is as handy as ever. Following this weekend’s attack, perhaps everyone’s favourite refrain “But do you condemn Hamas?” can be updated to: “But do you condemn Iran?”


‘De mensen leven in afgrijselijke omstandigheden, ze hebben geen zicht op de toekomst’


Palestijnen zijn altijd al kwetsbaar voor moderne slavernij vanwege de onderdrukking en bezetting door Israël. Ik heb in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gewerkt, waar we veel voorbeelden zagen van mensenhandel en dwangarbeid van arbeidsmigranten die in Israël werkten.



Terwijl de bevolking in Gaza honger lijdt, kijkt Nederland toe. SOS Kinderdorpen, Save the Children, Unicef, WorldVision, Amnesty, Oxfam Novib, PAX, The Rights Forum, Stichting Vluchteling, CARE, Terres des Hommes

Hè hè, Europa zegt eindelijk iets over Gaza

Caroline de Gruyter – Columnist op NRC

Eindelijk, eindelijk tekent zich in Europa een moeizame, minimale consensus af over de oorlog in Gaza. Voor het eerst sinds 7 oktober zijn regeringsleiders van de 27 lidstaten er deze week in geslaagd om een tekst te produceren met zinsneden als „ongekend aantal burgerslachtoffers” en „catastrofale humanitaire situatie in Gaza”. Een tekst die niet alleen Hamas veroordeelt en sommeert om de Israëlische gijzelaars onvoorwaardelijk vrij te laten, maar eindelijk ook Israël oproept om „af te zien van een grondoperatie in Rafah”, te stoppen met de obstructie van hulpkonvooien en akkoord te gaan met een „onmiddellijke humanitaire pauze die leidt tot een duurzaam staakt-het-vuren”. Er staat zelfs in dat de diensten van UNWRA in Gaza en de regio „onmisbaar zijn” – zoals scholen en ziekenzorg voor miljoenen Palestijnen waaraan achttien EU-landen (Nederland helaas niet) hun contributies intussen hebben hervat. Bijna zes maanden heeft het geduurd voordat de Europeanen, kampioenen van het internationale recht en ’s werelds zelfverklaarde morele geweten, dit uit hun strot kregen.

‘Stel een ultimatum aan Israël: staakt het vuren of banden worden verbroken’

Het internationaal recht werd vooral gebruikt om imperialistisch geweld te rechtvaardigen

Collectieve bestraffing komt Israël op steeds hardere kritiek te staan

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Wie antisemitisme zegt te bestrijden, moet het eerst zelf afzweren

Het probleem ligt in de ontkenning van witte mensen over hun eigen vooringenomenheid, die zich opnieuw laat voelen wanneer het om Palestina gaat

Bevolking Noord-Gaza moet overleven van minder dan een blikje tuinbonen per dag

Anti-antisemitisme heeft ook zijn anti’s

“Het is gewoon code rood, vuurrood, vlammend rood”

Rechters VN-hof schuiven: bindende opdracht tot staakt-het-vuren Gaza dichterbij

Israël moet alles in het werk stellen om voedsel tot de Gazastrook toe te laten en de hongersnood te beëindigen, eisen VN-rechters donderdag. Dat moet volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag doelmatig en snel gebeuren.

‘Israël komt met leugen na leugen over voedselsituatie Gaza’

Nederland moet stoppen met onvoorwaardelijke steun aan Israël, stellen oud-bewindslieden

103 gedode journalisten: het venster van de wereld op Gaza wordt steeds kleiner
-Journalistiek in Gaza

De oorlog in Gaza is het dodelijkste conflict voor journalisten in decennia. Zeker 103 journalisten en andere medewerkers van media-organisaties zijn sinds 7 oktober gedood. Zij kunnen de catastrofe in Gaza niet meer tonen aan de wereld.

Na een lezing over de Jodenvervolging kreeg Abel Herzberg een vraag uit de zaal: ‘Meneer Herzberg, wat moeten wij doen om te voorkomen dat onze kinderen weer slachtoffers worden?’ Zijn antwoord werd befaamd: ‘Dat is het probleem niet, mevrouw. Het probleem is hoe wij kunnen voorkomen dat onze kinderen beulen worden.’

VN-rapporteur vindt sterke aanwijzingen dat Israël genocide pleegt in Gaza

Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone

António Guterres – VN secretaris-generaal, november 2023

De hulpverlening in Gaza “ligt aan diggelen”, concludeert Griffiths. “Hulpverleners doen al meer dan vier maanden bijna het onmogelijke door mensen in nood te helpen. Maar geen enkele mate van toewijding en goede wil is genoeg om miljoenen mensen in leven te houden, te voeden en te beschermen terwijl de bommen vallen en de hulp wordt verstikt.”

Martin Griffiths – UNOCHA , 13 februari 2024 op X

*

Francesca Albanese, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de bezette Palestijnse gebieden, 12 december 2023 in NRC

Rutte, beoogd schoothondje van de Verenigde Staten bij de NAVO

Demissionair premier Mark Rutte zei op 7 oktober: „We hebben niet zo heel vaak meegemaakt dat dit conflict zich richt op gewone mensen.” Dat is wat Bot dwarszit aan de opstelling van Nederland: kennelijk gelden alleen Israëlische slachtoffers als ‘gewone mensen’. „Dit gaat nog verder dan de vrijheid van meningsuiting. Of de Palestijnen überhaupt het recht op overleven hebben, dát is wat er betwist wordt.”

Michiel Bot, universitair hoofddocent recht en geesteswetenschappen aan Tilburg University, NRC 12 februari 2024

“Het waren niet de Palestijnen die in ’40-’45 al die Joden hebben vermoord” aldus Dries van Agt in “Het laatste woord” met Jeroen Pauw, 2015

*

En t waren (alweer!) de Europeanen die na de oorlog hun goedmakertje aanboden.

Niet hier maar in Palestina.

In 40-45 werden 100.000 Nederlandse joden vermoord in 5 jaar oorlog

Nu 31.000 Palestijnen in 6 maanden (maart 2024)

#

Heeft het ministerie dat adviseert over Israël tunnelvisie?

Deskundige adviezen van diplomaten ‘in het veld’ zijn cruciaal voor de Nederlandse regering. Ze zijn mede-bepalend voor bijvoorbeeld het beleid over Israël-Gaza. Maar wat gebeurt er met deze adviezen als het ministerie van buitenlandse zaken intern geen Israël-kritiek duldt?


© The Rights Forum

Zal het Holocaustmuseum op voorhand worden besmeurd?

Een museum dat is gewijd aan ‘nooit meer genocide’ mag niet worden geopend in het bijzijn van een president die genocide propageert. Diens aanwezigheid is in strijd met het principe waarop het museum is gefundeerd.

Het feit dat Herzog ondanks zijn genocidale opruiing de opening mag bijwonen van het nationaal museum over ‘Nooit meer genocide’ is door velen met ongeloof ontvangen. De man hoort persona non grata te zijn, is de overwegende opvatting. […]

Herzogs geplande bezoek vormt voor het museum de eerste serieuze test van het ‘Nooit meer’-principe waarop het is gefundeerd.

Kinderen van Rafah, Gaza: op de drempel van de dood, met dank aan de “beschaafde” wereld

The Gaza War is Colonial Big Business

VN-experts: stop onmiddellijk met wapens leveren aan Israël

Verdrijving van Palestijnen was altijd al het plan – Rajaa Natour

Het Westen maakt met zijn laksheid tegenover Israël een lachertje van het internationale recht – Maurits Berger

Oud-ambassadeurs vragen regering harder op te treden tegen Israël


Pleidooi Artsen zonder Grenzen voor onmiddellijke gevechtspauze

Secretaris-generaal Cristopher Lockyear van de Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft in de VN-Veiligheidsraad een vurig pleidooi gehouden voor een humanitaire gevechtspauze in de oorlog in Gaza. “Kinderen die de oorlog overleven, hebben niet alleen zichtbare verwondingen , maar ook onzichtbare”, zei hij. “Ze hebben te maken met psychische verdringing en constante angst en zien met eigen ogen dat familieleden uiteengereten worden. Deze trauma’s leiden ertoe dat kinderen van vijf ons zeggen dat ze liever dood willen.”

[…]

Cristopher Lockyear, Artsen zonder Grenzen AZG

De AzG-topman toonde zich ontzet over de veto’s van de VS tegen oproepen van de Veiligheidsraad voor onmiddellijke instelling van een gevechtspauze. “Vandaag riskeren onze mensen opnieuw hun leven voor hun patiënten. Welke risico’s zijn jullie bereid te nemen?”

Hulpverlener Egeland: zelden zoveel verwoesting en wanhoop gezien

De situatie in Rafah is onbeschrijfelijk, zegt Jan Egeland, hoofd van de Noorse Vluchtelingenraad NRC vanuit Rafah, in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. “Ik heb zelden een plek gezien waar zoveel is kapotgebombardeerd.” Het is in Rafah een strijd om te overleven, zegt Egeland. Mensen vechten er om eten.

Egeland roept Israël, de VS en Egypte op om actie te ondernemen, om zo meer hulpgoederen naar Gaza te krijgen. “Droppings zijn een manier, maar ze zijn duur, beperkt en moeilijk uit te voeren.” De goederen moeten via de grens bij Rafah, de zuidelijkste stad in Gaza op de grens met Egypte, het gebied binnen, zegt hij. “Er staan honderden vrachtwagens klaar, terwijl er dagen zijn dat er maar een handjevol naar binnen mag.” Het is gewoon te regelen, zegt hij.


Rapport: er vallen nog duizenden doden in Gaza, ook als geweld nu stopt

Zelfs als de gevechten in Gaza nu zouden stoppen, zullen in het komende half jaar nog rond de 8000 mensen omkomen door de ontstane gezondheidscrisis. Dat schrijven Amerikaanse en Britse wetenschappers in een rapport.

Door de oorlog zijn de ziekenhuizen in Gaza verwoest en is meer dan 85 procent van de 2,3 miljoen inwoners dakloos geworden. Mensen zijn ondervoed en hebben geen toegang tot zorg voor aandoeningen als diabetes of cholera. Volgens de wetenschappers zullen daardoor duizenden doden vallen, bovenop de slachtoffers die vallen bij gevechten in Gaza.

In het ergste geval, als de gevechten escaleren en er grote ziekte-uitbraken zijn, zullen er begin augustus ongeveer 85.570 mensen zijn overleden, waarvan 68.650 aan verwondingen opgelopen door gevechten, staat in het rapport. Zelfs met een staakt-het-vuren zouden er in dezelfde periode nog ongeveer 11.580 mensen kunnen sterven bij een grote ziekte-uitbraak.


Podcast: Niet iedereen kan stenen gooien

In de podcast serie ‘Niet iedereen kan stenen gooien’, neemt Arjan El Fassed je mee op zijn zoektocht naar de bewogen geschiedenis van zijn familie in Palestina. Aan de hand van verhalen van zijn Palestijnse familie wordt de geschiedenis op een persoonlijke manier verteld.

Aan de hand van gebeurtenissen binnen zijn familie, afgewisseld met historische fragmenten, neemt El Fassed, zoon van een Palestijnse vader en Nederlandse moeder, luisteraars mee langs verschillende perioden en wordt de geschiedenis van het Palestijnse volk op een persoonlijke en indringende manier verteld.

El Fassed’s familieleden zijn zowel onderwerp als lijdend voorwerp. In 1948 wordt zijn oma’s familie verdreven uit Ramleh, na de zesdaagse oorlog verliest zijn vader zijn verblijfsrechten en in 1980 raakt zijn oom, een prominent figuur in het verzet tegen de militaire bezetting, zijn beide benen kwijt bij een aanslag op zijn leven.


Ontmenselijking is hier overheidsbeleid

[…]

Maar de afstand wordt alleen maar groter. De laatste maanden zijn we live getuige van een blinde slachting onder onschuldige burgers in Gaza en de bezette gebieden. Onbeschrijflijk leed dat machteloos maakt en het raakt onze regering niet.

Ik zie beelden van dansende Israëliërs die hulpgoederen naar Gaza tegenhouden, Israëlische soldaten die pronken met intieme kledingstukken in verwoeste huizen, die gezellig koken in de keukens van gevluchte of vermoorde Palestijnen en juichen bij iedere bominslag.

En ik wacht op de veroordeling die meteen zou hebben geklonken als de daders Arabisch, islamitisch, Afrikaans of niet-westers waren geweest. Het kabinet ziet de pure horror, en wil in cassatie om vooral door te gaan met de wapenleveranties aan Israël.

Dat is dezelfde regering die bij de onderhandelingen voor het asielpact pleitte voor het opsluiten van kinderen. Ik dacht dat we het eens waren dat kinderen niet achter tralies horen. Toen Trump het deed, sprak iedereen er schande van, maar Nederland gaat tot het uiterste om de ander, die niet op haar lijkt, weg te houden – behalve wanneer die nuttig is als onderbetaalde arbeidsmigrant die na gedane arbeid weer vertrekt.

Ontmenselijking als overheidsbeleid. En dan pochen met een nieuw verdrag in het Vredespaleis „voor betere vervolging van internationale misdrijven”.

Verhuis dat Internationale Gerechtshof maar ergens anders heen. Internationaal recht en mensenrechten zijn geen prestigieuze accessoires om ijdel mee te pronken, maar het wezen van waar een beschaafd land voor zou moeten staan.

Hassnae Bouazza is schrijver, journalist, columnist en programmamaker.


Wat is het nut van het bombarderen van een hotel? Of een school? ‘Domicide’, wordt het genoemd, het bewust verwoesten van een gemeenschap. “Een stad is als een archief van de prestaties en ambities van zo’n gemeenschap. Door verwoestende oorlogen als nu in Gaza wordt dat allemaal in één keer weggevaagd.”

[…]

De omvang van de onafzienbare puinhopen in Gaza is ook in historisch perspectief ongekend. Balakrishnan Rajagopal, speciaal VN-rapporteur voor het recht op adequate behuizing, schreef eind januari dat er in Gaza inmiddels ruim 70.000 huizen zijn verwoest. Dat is volgens hem bijna drie keer zoveel als tijdens de vernietigende bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog op Rotterdam en Dresden, waarbij in beide gevallen zo’n 25.000 huizen in ruïnes werden herschapen.    

[…]

In dit verband spreken Azzouz maar ook VN-rapporteur Rajagopal en anderen van ‘domicide’, letterlijk het doodmaken van een huis maar in dit verband het opzettelijk verwoesten van steden, zodat het gemeenschapsgevoel wegvalt. „Campagnes als die in Gaza zijn erop gericht de hele geschiedenis van een gemeenschap, hun cultuur weg te vagen, zodat het is alsof ze nooit bestaan hebben”, zegt Azzouz, die zelf om veiligheidsredenen nooit naar Homs heeft kunnen terugkeren sinds zijn vertrek eind 2011. Rajagopal bepleitte daarom onlangs om domicide voortaan in het internationaal recht aan te merken als een misdaad tegen de menselijkheid.

Veel wijst erop dat Israël bewust allerlei maatschappelijk belangrijke gebouwen heeft opgeblazen, zonder directe militaire noodzaak. Welk doel dient het om het complex van de Israa-universiteit, een hotel aan zee, een VN-school of een gerechts-gebouw met de grond gelijk te maken via vanuit de verte gecontroleerde ontploffingen? The New York Times stelde een overzicht samen van liefst 33 gebouwen die op die manier werden neergehaald. Israël betoogt dat dit nodig was om ruimte te creëren voor een nieuwe bufferzone langs de grens om nieuwe aanvallen van Hamas te voorkomen. Maar een deel van de explosies was ruim buiten die bufferzone.


In het zuiden van de Gazastrook, in de stad Rafah, wachten 1,4 miljoen ontheemden op het slotoffensief dat Israël heeft aangekondigd. Gazanen kunnen nergens heen en leiders van over de hele wereld waarschuwen premier Netanyahu voor de gevolgen van zo’n aanval, vertelt redacteur Derk Walters. Is een humanitaire ramp nog te voorkomen?

Israëlische militairen voeren aanval uit in Gazaans ziekenhuis

Israëlische militairen voeren een aanval uit in het Nasser-ziekenhuis in de Zuid-Gazaanse stad Khan Younis. Het leger spreekt donderdagochtend van een „precieze en gelimiteerde” operatie, die erop gericht is Hamasstrijders uit te schakelen. Het aanvallen van ziekenhuizen is onder het internationaal humanitair recht verboden. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn tot dusver tientallen mensen gewond geraakt bij de aanval.


Benieuwd naar achtergronden en meer inzicht? Bezoek bijvoorbeeld onderstaande websites.