HAVENSTEDER: BLIJF VENTILEREN

In deze koude tijden lijkt het logisch om ramen en deuren altijd gesloten te houden. Veel bewoners maken zich zorgen om de energierekening. We merken zelfs dat bewoners de (mechanische) ventilatieroosters helemaal afplakken of de mechanische ventilatie uitzetten.

Toch is het nodig om te blijven ventileren. Ongezonde lucht kan zo naar buiten en verse lucht naar binnen. Niet ventileren kan leiden tot ongezonde of zelfs gevaarlijke situaties.

Koolmonoxide en vocht
Door te leven in huis verbruiken we zuurstof en ontstaan er afvalstoffen. Door te ventileren komt er weer verse lucht naar binnen. Dat is om een aantal redenen nodig.

De verse lucht zorgt ervoor dat uw verwarmingsketel zijn werk goed kan doen en er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Als de ketel namelijk onvoldoende zuurstof krijgt, kan er koolmonoxide vrijkomen: een giftige stof.

En omdat we douchen, koken, de was drogen en ook simpelweg met elkaar in huis leven, ontstaat er vocht in huis. Als u die niet naar buiten laat, blijft het binnen vochtig en klam en groeit er uiteindelijk schimmel in uw huis. Dit voorkomt u door regelmatig te ventileren. En door na het douchen of koken, vocht af te nemen op ramen of tegels.