‘Groene Moslims’ gebruikt de Koran als handleiding voor een duurzaam leven

Ainali, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Jamilah Sherally, voorzitter van stichting Groene Moslims, wil de moslimgemeenschap inspireren tot milieubewust zijn en duurzaam consumeren. “De Koran geeft hier praktische handvatten voor. Het is in feite een groene gids.”

Het is 11 uur ‘s ochtends. Op treinstation Dieren heeft zich een clubje van rond de twintig mensen verzameld. Iedereen draagt stevige stappers, een rugzak en de meesten ook een muts en handschoenen, want de temperatuur ligt rond het vriespunt. Vandaag staat een wandeling van ongeveer 12 kilometer op het programma. De route loopt door de bossen en heuvels van het Veluws Landschap.

Jamilah Sherally, tropenarts is voorzitter van Stichting Groene Moslims

Elke maand organiseert Stichting Groene Moslims zo’n wandeling. Altijd vanaf een plek die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. De ene keer wandelen er vijftien mensen mee, de andere keer zeventig. “Het is een heel simpel concept. Je hoeft je niet aan te melden, je komt gewoon”, vertelt Jamilah Sherally, voorzitter van de stichting. “We merken dat het voldoet aan een behoefte voor gemeenschap. Het is een laagdrempelige manier om elkaar van mens tot mens te leren kennen. Al wandelend in de prachtige natuur het gesprek met anderen aangaan, ideeën uitwisselen, inspiratie opdoen, reflecteren op de natuur om ons heen. Soms nemen we afvalprikkers mee, zodat we meteen het vuil kunnen opruimen dat we onderweg tegenkomen.”  

Tijdens de wandelingen lopen ook veel niet-moslims mee, want vaak wordt er wel een collega of een buurvrouw meegenomen. Of er loopt iemand mee die geïnteresseerd is. Uit zo’n wandeling zie je vriendschappen ontstaan. Duurzaamheid is de gemene deler. Jamilah: “We proberen elkaar te inspireren.”