Gemeente Amsterdam gaat schulden van sommige daklozen overnemen

crypto forests of Rotterdam” by uair01 is licensed under CC BY 2.0

De gemeente Amsterdam begint een experiment om mensen die door bijvoorbeeld ziekte of een echtscheiding geen vaste woonplaats hebben sneller uit de schulden te helpen. Het programma is bedoeld voor mensen zonder psychische klachten of drugsproblemen.

Zogenoemde economische daklozen die een schuld van minimaal 2.200 euro hebben, komen voor het programma in aanmerking. De gemeente Amsterdam neemt de schulden over via een sociale lening. Ook overlegt de gemeente met schuldeisers over eventuele kwijtschelding.

De deelnemers stellen samen met begeleiders van hulporganisatie De Regenboog Groep een lijstje met doelen op. Het kan bijvoorbeeld gaan om woonruimte vinden, beter omgaan met financiën en (betaald) werk vinden. Als de deelnemers bepaalde doelen halen, dan kan een deel van hun schuld worden kwijtgescholden. Daardoor kunnen ze in theorie binnen een jaar schuldenvrij zijn.

[…]

Het experiment loopt tot en met volgend jaar. Het is de bedoeling dat honderd economisch daklozen ermee worden geholpen.