‘Geen miljardensubsidie voor Tata Steel zonder garantie gezondheid’

20130415 Tata Steel IJmuiden” by Wattman (trams, treinen, etc) is licensed under CC BY-NC 2.0

Alleen als staalfabriek Tata Steel de gezondheid van omwonenden kan garanderen, zou het miljardensubsidies van de overheid mogen krijgen om te verduurzamen. Dat is de conclusie van de speciaal ingestelde Expertgroep Gezondheid IJmond.

“Dit is het moment om harde voorwaarden te stellen”, schrijft de groep in een verklaring over de eerste bevindingen. Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat neemt de expertgroep de gezondheidseffecten van Tata Steel en de plannen van de fabriek om te vernieuwen en te vergroenen onder de loep.

Volgens de eerste bevindingen zijn de plannen van de grootste industriële uitstoter van Nederland niet afdoende. In de afgelopen jaren heeft Tata Steel al het een ander gedaan om de omgeving schoner te maken, ziet ook de groep. Maar niet genoeg.

50 jaar te weinig aandacht

Als grootste vervuiler in Nederland heeft het staalbedrijf groene plannen gemaakt en het wil graag een bijdrage van de overheid om die plannen te realiseren. “Dat is uitstekend”, zegt Marcel Levi, hoogleraar geneeskunde en voorzitter van de groep. Maar, benadrukt hij, “dit is ook meteen een kans om wat te doen aan de gezondheidseffecten van de fabriek.”