Boetes elk jaar omhoog, behalve voor dierenleed in slachthuizen

‘Voormalig slachthuis’ Koeweide Rotterdam” by FaceMePLS is licensed under CC BY 2.0

De Tweede Kamer wil dat de boetes ohooggaan voor slachthuizen die de regels voor dierenwelzijn overtreden. Die boetes zijn namelijk al sinds 2012 niet meer verhoogd, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dit terwijl in diezelfde periode verkeersboetes en andere bestuurlijke boetes wel fors omhoog zijn gegaan.

De boete voor ernstige overtredingen van de Wet Dieren, zoals mishandeling of het verkeerd doden, staat al twaalf jaar op 2500 euro per overtreding en is nooit voor inflatie gecorrigeerd. 

VVD, PVV, PvdA/GroenLinks en D66 noemen het gelijkblijven van de boetes onbegrijpelijk, juist omdat slachthuizen nog regelmatig de fout in gaan. VVD-Kamerlid Thom van Campen: “Ik vraag me af of die boetes nog wel echt een afschrikwekkende functie hebben op dit moment. Daar zullen we dus naar moeten kijken.”

Onthuld: deze slachthuizen gingen in de fout

Gewonde dieren mishandelen, onvoldoende verdoven voor het slachten, deze misstanden bij grote slachthuizen van koeien, varkens en schapen komen nog altijd voor. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Voor het eerst is nu per slachthuis duidelijk welke overtredingen daar de afgelopen jaren zijn geconstateerd en welke boetes de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opgelegd.

De meeste boetes, 19, waren voor de inmiddels failliete Slachterij Gosschalk in Epe. Die werden onder andere gegeven voor het veelvuldig gebruik van een stroomstootapparaat, het onvoldoende verdoven voorafgaand aan de slacht en het mishandelen van gewonde dieren. Opvallend is dat er in een periode van drie jaar 15 rapporten zijn opgesteld over misstanden binnen het bedrijf.  

Toch werd het bedrijf pas tijdelijk gesloten en onder curatele gezet nadat RTL Nieuws in juni 2021 undercoverbeelden naar buiten had gebracht met daarop precies het soort overtredingen dat door inspecteurs was gemeld. De eerste waarschuwing voor het verkeerd gebruiken van het stroomstootapparaat bij Gosschalk dateert al van 2017. Gosschalk is inmiddels overgenomen door een ander bedrijf en het nieuwe management zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de overtredingen uit het verleden.