Zes keer wakker door vliegtuiglawaai: ‘Alleen rechter kan voor stilte zorgen’

KLM over Aalsmeer” by DennisM2 is licensed under CC CC0 1.0

Geen feestjes meer geven, omdat je bang bent dat er vliegtuigen overkomen waardoor je elkaar toch niet meer verstaat. Of zes keer per nacht wakker worden door overkomende vliegtuigen. Tot ver rondom Schiphol klagen mensen over geluidoverlast. Een deel van hen hoopt dat de rechter dit jaar ingrijpt. 

Huiskamergesprekken waren het, in 2018. In de laatste drie maanden van dat jaar gingen vertegenwoordigers van KLM, Schiphol en de Luchtverkeersleiding op de koffie bij omwonenden van Schiphol om te praten over de overlast die sommigen ervaren van het vliegverkeer van en naar de luchthaven.

Van de gesprekken werden verslagen gemaakt die online nog altijd te vinden zijn. Daarin staan soms pijnlijke verhalen, van mensen die verjaardagen ‘niet meer vieren, omdat ze dit altijd buiten deden en dit niet meer kan’. ‘Er komen aan één stuk vliegtuigen over, er is geen moment van stilte meer.’

[…]

Schiphol-zaak tegen staat van start

Dinsdag 30 januari behandelt de rechtbank van Den Haag een bodemprocedure die is aangespannen door de stichting Recht Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). De stichting eist dat de overheid omwonenden van Schiphol beter beschermt tegen geluidsoverlast van opstijgende en landende vliegtuigen.

Voor vlieglawaai heeft de Wereldgezondheidsorganisatie advieswaarden opgesteld waaraan in een wijde omtrek van Schiphol niet wordt voldaan. RBV vindt dat de staat daar iets aan moet doen, omdat die een zorgplicht heeft en gezondheidsrisico’s die samenhangen met te veel lawaai moet verkleinen.

[…]

Stilte

Tegelijkertijd zei de staat dat niet duidelijk is namens welke achterban de stichting optreedt. Maar volgens de rechter gaat het om zo’n 5.000 medestanders of donateurs, meer dan vijftig bevriende organisaties, waaronder Greenpeace, Mobilisation for the Environment, Milieudefensie en Urgenda, en de gemeenteraad van Aalsmeer.

Dinsdag is daarom toch een inhoudelijke behandeling.