Supermarkten berekenen frisdranktaks volledig door in prijs cola en havermelk

Oat Milk” by duncan is licensed under CC BY-NC 2.0

In het nieuwe jaar is er een hogere belasting op frisdranken, die ook geldt voor sappen en bijvoorbeeld havermelk. Supermarkten berekenen de belastingverhoging vaak volledig door. Of ze verhogen prijzen nog wat meer.

Om frisdrank te ontmoedigen heeft de overheid besloten om de verbruiksbelasting op allerlei soorten dranken te verhogen met 17 cent per liter of ruim 25 cent per 1,5 liter.

Alleen water en melkproducten zijn uitgesloten. En hoewel de belasting suikerhoudende dranken moet ontmoedigen, geldt die ook voor bijvoorbeeld suikervrije havermelk en juist niet voor suikerhoudende melkproducten zoals chocolademelk. Over de logica daarvan was in 2023 veel te doen.

[…]

Ook appelsap en sinaasappelsap van Appelsientje zijn duurder door de belastingverhoging. Maar bij Jumbo en Albert Heijn stegen de prijzen van de literpakken extra hard. Albert Heijn rekent begin januari 46 cent meer voor sinaasappelsap dan begin december en 36 cent meer voor appelsap. Bij Jumbo zijn de prijsstijgingen 41 en 39 cent. Bij PLUS komt alleen de belasting van 17 cent erbij.

Hogere prijzen voor havermelk en alcoholvrij bier

Dan de havermelk waar zoveel over te doen was: huismerkvarianten van Albert Heijn en PLUS worden 16 cent duurder en kosten in januari 1,55 euro. Jumbo vraagt 1,75 euro (19 cent meer). Bij Oatly-havermelk komt er bij Jumbo 22 cent bij en blijft de prijs bij Albert Heijn hetzelfde.