Rechten geven aan natuurgebieden: grote revolutie of toch vooral een vaag idee?

Panorama Geuldal – Zuid-Limburg – NL” by Frans Berkelaar is licensed under CC BY 2.0

Naar de rechter uit naam van een rivier, bos, of natuurgebied: het klinkt misschien vreemd, maar in Spanje gebeurt het al. En als het aan de lokale politicus Sjanne Quellhorst ligt, wordt het binnenkort ook in de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten mogelijk.

Ze wil dat haar gemeente het groene heuvelachtige landschap beter beschermt, net als de sterk vervuilde Maas die erdoorheen stroomt. Het gemeenteraadslid van oppositiepartij Progressief Eijsden-Margraten diende een motie in waarin ze oproept te onderzoeken hoe de natuur rechtspersoonlijkheid kan krijgen. Want net zoals mensen rechten hebben, moet de natuur die ook krijgen, vindt Quellhorst.

De opvallende motie past in een wereldwijde trend: juristen, wetenschappers en politici pleiten voor rechten voor de natuur. In Nederland is de 27-jarige milieujurist Jessica den Outer de luidste pleitbezorger van het idee. “Dat houdt in dat de natuur het recht heeft om te bestaan, en te floreren.”

[…]

De Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, de Ouse-rivier in Groot-Brittannië, en Moeder Aarde in Ecuador: wereldwijd bestaan meer dan 400 initiatieven om om natuur(gebieden) rechten te geven. Dat blijkt uit deze online database van voorstanders van het idee. De makers van die database vatten het begrip ruim op en voegen ook voorstellen toe die nog niet zijn goedgekeurd, zoals het Nederlandse initiatief om de Waddenzee rechten te geven.