Proeverijen voor kweekvlees komen eraan: ‘Eindelijk proeven hoe zo’n worstje smaakt’

Man hold the veggie Beyond Meat Burger Box, with ten Patties, frozen packed, for a meatless, vegan diet without soy and gluten, in front of white background” by verchmarco is licensed under CC BY 2.0

Binnen nu en drie maanden is het zover: dan zijn de eerste kweekvleesproeverijen een feit. Voor het eerst kan dan worden geproefd hoe vlees of vis, gemaakt in een lab, smaakt. Vanwege de strenge eisen duurden de voorbereidingen door een speciale commissie langer dan verwacht, maar alle seinen staan nu op groen. “Ontzettend belangrijk dat we nu kunnen gaan proeven met proefpersonen.”

Het is een Nederlandse vinding, kweekvlees. Ruim tien jaar geleden werd de eerste kweekhamburger gepresenteerd met een prijskaartje van 250.000 euro. Ruim tien jaar na die presentatie gaat het binnenkort gebeuren: de smaak van kweekvlees en -vis kan geproefd worden tijdens de eerste proeverijen.

Tot op heden is proeven van kweekvlees – vlees gemaakt in een laboratorium uit stemcellen van échte dieren – ten strengste verboden.

Still uit video ©RTL NIEUWS