Ontwikkelaars bieden grof geld om verzet tegen nieuwbouw te staken

housebuilding, handyman, construction site
Photo by Alexas_Fotos on Pixabay

Langlopende procedures tegen nieuwbouw zitten projectontwikkelaars zo in de weg dat ze soms bereid zijn om grof geld te betalen aan bezwaarmakers. De procedures zorgen voor jarenlange vertraging en hogere kosten van de nieuwbouw en het is dan goedkoper om de bezwaarmakers de procedures in te laten trekken. In ruil voor geld. Veel geld.

Lia kreeg ermee te maken. Zij kocht in het najaar van 2021 één van zeven te bouwen woningen aan het water in de buurt van Den Bosch.

Twee omwonenden verzetten zich tegen de nieuwbouw en stapten naar de rechter. Maar voordat de zaak daar behandeld werd, was het al snel augustus 2023. En een definitieve uitspraak lag er pas in november ‘23.

[…]

In 2020 haalde het Wijnhaveneiland in Rotterdam het nieuws omdat ‘enkele bewoners veel geld opstrijken met wettelijke bezwaarprocedures’. “Ze trekken hun verzet tegen nieuwbouw pas in na een ruimhartige schikking met een projectontwikkelaar“, schreef het AD-Rotterdams Dagblad

Schering en inslag

“Het gebeurt de laatste tijd veel vaker dan vroeger”, vertelt directeur Jan Fokkema van de NEPROM. Fokkema kent zelf ‘tien, vijftien projecten’ waarbij ontwikkelaars bezwaarmakers afkochten. Dat levert volgens hem financiële en ethische dilemma’s op.