Interview met Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland

Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Rond 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, overhandigde Discriminatie.nl een Mensenrechtenvlag aan personen of organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten.

Astrid, als voorzitter van COC Nederland, vertel eens, wat betekenen mensenrechten voor jou persoonlijk en hoe zet jij je in voor de mensenrechten?

Voor mij vormen mensenrechten de fundamenten van een rechtvaardige samenleving. Als voorzitter van COC Nederland richt ik mijn inzet specifiek op het waarborgen van de rechten van de LHBTI-gemeenschap. Dit betekent een voortdurende strijd tegen discriminatie en het actief pleiten voor gelijke behandeling.

Hoe zou je mensenrechten in eenvoudige bewoordingen uitleggen aan iemand die er niet bekend mee is?

Mensenrechten zijn eigenlijk basisrechten die voor iedereen gelden, ongeacht wie je bent. Denk aan het recht op vrijheid, gelijkheid en respect. Het is eigenlijk de garantie dat eenieder met waardigheid en zonder discriminatie kan leven.

[…]

Concrete acties

Welke concrete stappen zou je willen zien van overheden of organisaties om mensenrechten te waarborgen?

Ik zou graag zien dat er concrete wetgeving wordt ingevoerd tegen discriminatie, onderwijsprogramma’s die diversiteit omarmen en actieve bestrijding van vooroordelen en stereotypen.

En hoe kunnen individuen eigenlijk bijdragen aan het bevorderen van mensenrechten in hun dagelijks leven? Naast natuurlijk de Mensenrechtenvlag bestellen en hijsen.

Individuen kunnen bijdragen door bewustzijn te verspreiden, op te komen voor gelijkheid en actief deel te nemen aan gemeenschapsactiviteiten. En het tonen van de Mensenrechtenvlag kan een symbolische bijdrage zijn aan dit streven.