Hogere onbelaste vrijwilligersvergoeding, hoe zit dat?

Ere Vrijwilligers – Aafje (232 van 232)” by Aafje | Thuiszorg, huizen en zorghotels is licensed under CC BY 2.0

Help jij weleens in het buurthuis of doe je elke week vrijwilligerswerk voor het lokale dierenopvang? Als je een vergoeding krijgt, wordt deze vanaf 1 januari wat hoger. Voor iedereen die in het nieuwe jaar vaker iets goeds voor een ander wil doen: wat houdt die onbelaste vergoeding voor vrijwillige inzet eigenlijk in?

[…]

Hoeveel vergoeding krijg je als vrijwilliger?

Wil je het structureler aanpakken en is het een goed voornemen om vaker iets goeds te doen? Dan kun je op zoek naar een vaste vrijwilligersklus. Daar krijg je in sommige gevallen een (kleine) vergoeding voor, al zijn organisaties of stichtingen zijn niet verplicht om een vrijwilligersvergoeding te betalen.

Vanaf 1 januari is de vergoeding voor vrijwilligers van 21 jaar en ouder een maximale vrijwilligersvergoeding van 5 euro per uur. Maandelijks mag het bedrag maximaal 210 euro zijn en jaarlijks 2100 euro. Nu is dat nog maximaal 1900 euro per jaar, valt te lezen op de site van de Belastingdienst.

Het is geen vetpot, maar dat is ook niet de bedoeling. Een vrijwilligersvergoeding moet laag zijn, zodat deze niet in verhouding staat met de hoeveelheid werk die iemand ervoor verricht en de tijd die het werk vraagt. Uiteindelijk is het bedrag bedoeld voor de onkosten die je maakt voor het vrijwilligerswerk, zoals reiskosten en de aanschaf van bijvoorbeeld werkkleding. […]

Opgeven voor inkomstenbelasting

Sommige organisaties keren een hoger bedrag uit dan de maximale vergoeding. Krijg je in het nieuwe jaar meer vrijwilligersvergoeding dan 210 euro per maand? Dan is het niet meer onbelast en moet je het gehele bedrag opgeven voor de inkomstenbelasting en betaal je inkomstenbelasting.