De lonen stegen vorig jaar hard, maar de prijzen gingen nog harder omhoog

analysis, statistics, diagram
Photo by geralt on Pixabay

Daling energieprijzen dempt inflatie: 3,8 procent in 2023

De inflatie in het afgelopen jaar is uitgekomen op 3,8 procent in vergelijking met 2022. In de decembermaand stegen de prijzen met 1,2 procent. Energie niet meegerekend werd het leven nog zo’n 3,4 procent duurder in de laatste maand van het jaar.

“De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie”, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van 2022 zijn de energieprijzen gedaald, wat ervoor zorgt dat het inflatiecijfer gedrukt wordt. 

Afgelopen jaar stegen cao-lonen hardst in veertig jaar tijd, inflatie steeg harder

De cao-lonen zijn vorig jaar het hardst gestegen in veertig jaar tijd. De cao-lonen stegen gemiddeld 6,1 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het jaar ervoor was dat nog gemiddeld 3,2 procent. Toch is dit, net als het jaar ervoor, niet voldoende om de inflatie te compenseren.

De lonen stegen bij de overheid met 7,0 procent. Ook in 2022 was er een grote stijging bij de overheid, maar dat kwam toen voornamelijk door het onderwijs. In 2023 ligt die stijging minder bij één deel van de overheid. Medewerkers in de sector vervoer en opslag zagen hun lonen het meest stijgen (8,4 procent).

De lonen stegen vorig jaar hard, maar de prijzen gingen nog harder omhoog

De prijzen van goederen en diensten stegen in het afgelopen jaar harder dan de lonen. Gemiddeld gingen we er 2,1 procent op achteruit, meldt statistiekbureau CBS. En dat terwijl de loonstijgingen de grootste waren in ruim veertig jaar.

De cao-lonen stegen in 2023 met gemiddeld 6,1 procent. Zo’n drie kwart van de werkenden in loondienst valt onder een cao. Onder anderen ambtenaren, vrachtwagenchauffeurs, kappers en pakketbezorgers kregen er flink wat bij.

Toch was het niet genoeg om de inflatie te compenseren. Al in 2022 was er sprake van een flinke inflatie, en die zette in het afgelopen jaar door. Zo gingen de prijzen van onder meer kleding, boodschappen en tabak stevig omhoog. Het CBS berekende dat de lonen vorig jaar gemiddeld 2,1 procent achterbleven bij de prijsstijgingen.

[…]

2023 was het tweede jaar op rij waarin de lonen minder hard stegen dan de prijzen. In 2022 gingen we er zelfs zo’n 6 procent op achteruit. Nooit eerder was het verschil tussen de lonen en de inflatie zo groot als twee jaar geleden.

Grootste loonstijgingen in 40 jaar, ook dit jaar nog verhogingen

De cao-lonen stegen vorig jaar gemiddeld met 6,1 procent. Dat is de grootste stijging in ruim 40 jaar tijd. De loonstijging werd mede mogelijk gemaakt door de hoge inflatie, maar die zorgde er tegelijkertijd voor dat we niet de volle 6,1 procent meer te besteden hadden.

Sterker nog: de lonen stegen vorig jaar hard, maar de prijzen stegen nóg harder, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld stegen de prijzen 8,4 procent. De reële loonontwikkeling, dat is de loonstijging gecorrigeerd voor inflatie, is in 2023 dan ook negatief: -2,1 procent.

Het gaat goed met de Nederlandse economie, zegt DNB: ‘Lonen stijgen verder en inflatie onder controle’

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, is een tevreden mens. De economie draait op volle toeren, de werkloosheid is laag, de koopkracht van de mensen stijgt volgend jaar en zelfs de spaarrente zal nog stijgen. Vooral de snelle daling van de inflatie is een welkome ontwikkeling, zegt Knot in een gesprek met deze site. ,,Eigenlijk gaat het best goed.’’

,,Er is eigenlijk best een hoop goed gegaan. Het gaat goed met Nederland, al zullen niet alle Nederlanders dat zo voelen. Maar het minimumloon is verhoogd, waardoor ook uitkeringen stijgen. En de aanvullende pensioenen gaan ook weer omhoog. […]

,,2024 wordt een heel aardig jaar voor de koopkracht. De lonen stijgen verder. We krijgen de inflatie onder controle. Het beleid van renteverhogingen werkt.’’

,,Vergeet niet dat we heel snel zijn gegroeid na corona. De economie is al jaren oververhit. Die afkoeling is gewoon nodig. We zitten nu in wat ik een kwakkeleconomie noem. Maar de werkloosheid blijft laag en de arbeidsmarkt krap. En we zijn nog steeds een van de welvarendste landen.’’