Advies aan kabinet: ook bij wonen, onderwijs en arbeid focus op gezondheid

seniors, old people's home, care for the elderly
Photo by RosZie on Pixabay

De zorg in Nederland moet een totaal andere insteek krijgen, vindt de Sociaal-Economische Raad. In een brief aan het nieuwe kabinet pleit het adviesorgaan voor voorzorg in plaats van nazorg: er moet meer worden gedaan om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Daarvoor moet ook op andere beleidsterreinen gezondheid centraal komen te staan, van wonen en werken tot onderwijs. De raad waarschuwt dat het gaat om een collectieve verantwoordelijkheid, terwijl tot nu toe het overheidsbeleid vooral uitgaat van het individu.

“Er is veel ingezet op voedsel, op sporten, op individueel gedrag van mensen”, legt hoogleraar economie Marike Knoef economie van de Tilburg University uit. Als kroonlid bij de SER leidde zij de adviescommissie. “Maar ons advies gaat echt over het systeem. Dus hoe kan het beleid de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid, de leefomgeving verbeterd worden om ook die gezondheidsverschillen te verkleinen?”

8 jaar langer leven

In het advies Gezond opgroeien, wonen en werken wijst de SER erop dat sociaaleconomische verschillen een grote impact hebben op de gezondheid van individuen. De rijkste 20 procent van ons land leeft gemiddeld ruim 8 jaar langer en zelfs 24 jaar langer in goede gezondheid.