Adrie (62) kan sinds kort (voor)lezen en schrijven: ‘Zelfvertrouwen was geknakt’

read, reading, book
Photo by Anher on Pixabay

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij ‘nooit meer’ willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Deze week: als meisje is Adrie van Tour (62) amper naar school geweest. Hierdoor waren lezen en schrijven lastig voor haar. Haar laaggeletterdheid hield ze uit schaamte tientallen jaren verborgen, maar nu niet meer. “Ik wilde mijn kleindochter kunnen voorlezen.”

“Hooguit dertig dagen ben ik in totaal in mijn jeugd naar school geweest. Dat is natuurlijk ongelooflijk weinig, logisch dat ik het lezen en schrijven amper onder de knie kreeg. Daar schaamde ik me voor en ik deed alles om het verborgen te houden. In poëziealbums schreef ik niet, nooit stuurde ik iemand een verjaardagskaartje en als ik onverwachts in gezelschap iets moest lezen zei ik dat ik mijn bril vergeten was – een klassieke smoes onder laaggeletterden.”

[…]

Nooit meer met geheim rondlopen

“Nog steeds volg ik lessen in lezen en schrijven, ook heb ik plannen om computerlessen te gaan volgen. Het huiswerk maak ik braaf, mijn dochters noemen mij gekscherend nerd. Er is een wereld voor mij opengegaan en ik durf veel meer. Inmiddels ben ik taalambassadeur voor Stichting Lezen en Schrijven en ben ik zelfs in drie campagnefilmpjes van deze stichting te zien.