Zorgwekkend: geen geld voor de tandarts en daarom al je kiezen eruit

Dentist examining patient with nurse looking on, The University of Iowa, 1940s” by The University of Iowa Libraries is licensed under CC BY-NC 2.0

Niet kunnen slapen van de tandpijn. Of niet durven solliciteren, omdat je slechte tanden hebt. Een toenemend aantal Nederlanders mijdt de tandarts vanwege de kosten. Of wacht met een zere tand tot het zo erg wordt dat hij getrokken moet worden bij een kaakchirurg. 

“Je kunt straks letterlijk aan mensen zien wat voor inkomen ze hebben aan hun gebit. Of in wat voor soort sociale situatie ze zitten. Dat moeten we gewoon niet willen”, waarschuwt Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie. 

Het onderwerp staat ook op de politieke agenda. Afgaand op de verkiezingsprogramma’s is er zelfs een meerderheid in de Tweede Kamer die mondzorg terug in het basispakket wil. Dat is nu namelijk niet het geval: je moet je er apart voor verzekeren of (een deel van) de tandartsrekening betalen. 

Stichting ANDERS ontvangt via het maatschappelijk veld hulpvragen van kwetsbare mensen. ANDERS verbindt deze hulpvragen aan ondernemers die deze mensen graag te hulp komen. In deze korte video vertellen we je hoe je een hulpvraag kunt indienen bij stichting ANDERS.