Wetenschappers adviseren kabinet: ‘Versneld klimaatbeleid biedt kansen’
De Nederlandse overheid moet het klimaatbeleid versnellen en met die aanpak het goede voorbeeld geven. Dat schrijven wetenschappers uit meerdere disciplines aan het kabinet dat de komende tijd moet worden gevormd. “Versnellen levert allerlei voordelen op.”
In het kort
- Wetenschappers adviseren de Nederlandse overheid om het klimaatbeleid te versnellen vanwege klimaatverandering.
- Ze stellen voor om het EU-klimaatdoel van 2050 naar 2040 te verplaatsen, met een sterke focus op uitstootvermindering en aanpassingsmaatregelen.
- Het advies benadrukt dat klimaatbeleid rechtvaardig moet zijn en dat alle burgers erbij moeten worden betrokken.
Samenvatting gemaakt met behulp van AI.
Het dichtbevolkte Nederland is erg kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Droogte, hittegolven en overstromingen nemen verder toe als de opwarming in dit tempo doorzet, zien de wetenschappers. Bovendien heeft Nederland als laaggelegen delta, die deels onder de zeespiegel ligt, baat bij ambitieuze klimaatwetgeving. Zowel op nationaal als op internationaal niveau.
Die feiten schetsen de context van het 75 pagina’s tellende advies aan de overheid, die in 2024 met een klimaatplan moet komen. In het advies benadrukken wetenschappers de urgentie van een sterk klimaatbeleid, met een focus op adaptatiemaatregelen en het verminderen van uitstoot. Adaptatie betekent dat een land zich aanpast aan een veranderend klimaat, zoals de stijgende zeespiegel en hogere temperaturen.
Het is voor het eerst dat de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) de overheid adviseert over hoe ze klimaatbeleid moet voeren.